Lencseleves fogollyal
- Frissítve: 2025-01-15 Levesek Hideg levesek
- LENCSELEVES FOGOLLYAL, Hozzávalók:
2 fogoly (öreg),
50 dkg marhacsont,
10 dkg kolozsvári húsos szalonna,
10 dkg vegyes
zöldség,
1 zeller,
1 fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
20 dkg
lencse,
1 kis babérlevél,
só, törött bors,
mustár,
1,5 dl tejföl,
citrom,
liszt,
5 dkg zsír.
Lencseleves fogollyal elkészítése:
A feldarabolt csontokból
csontlevet főzünk a hagymával, a vegyes zöldséggel és a zellerrel.
Gyengén
megsózzuk, törött borssal fűszerezzük, és beleteszszük a megtisztított, jól megmosott
és a zsírban elősütött foglyokat is.
Addig főzzük, míg a fogolyhús úgy meg
nem puhult, hogy könnyen leválik a csontjáról.
Ekkor kivesszük, a húst leszedjük,
és tetszetősen feldarabolva, egy kevés levet rászűrve, fedővel betakarva melegen
tartjuk tálalásig.
A megszűrt csontlébe beletesszük az előző nap beáztatott
lencsét; gyengén megsózzuk, egy kis babérlevéllel fűszerezzük, és puhára főzzük.
Közben a húsos szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk, és a leszűrt töpörtyűjét
félretesszük.
Zsírjából két kávéskanál liszttel jól megpirított rántást készítünk,
ebbe késhegynyi apróhagymát és a szétzúzott fokhagymát belekeverjük, és ezzel
berántjuk a levest.
Jól felforraljuk, tejfölözzük, mustárral ízesítjük, ha
kell, utánasózzuk, fűszerezzük. Beletesszük a fogoly húsát és a szalonna töpörtyűjét,
és azonnal, forrón tálaljuk.
(Tálalás előtt a fölösleges zsírt leszedjük róla.)
Tálaláskor citromlével ízesítjük.