Lencseleves
- Frissítve: 2023-09-02 Levesek Hideg levesek
- LENCSELEVES, Hozzávalók:
50 dkg vegyes csont,
30
dkg vegyes zöldség,
40 dkg lencse,
3 dkg
só,
8 dkg zsír,
12 dkg liszt,
5 dkg vöröshagyma,
1 babérlevél,
2 g paprika,
2 dkg cukor,
2 dl tejföl,
1 dkg fokhagyma
Lencseleves elkészítése
A főzésre előkészített, beáztatott lencsét zöldséges csontlében vagy füstölthús lében feltesszük főni.
Egy kevés zsíron finomra vágott hagymát pirítunk; mielőtt a tűzről levesszük, apróra zúzott fokhagymát és pirospaprikát teszünk bele, összekeverjük, és a levesbe tesszük.
Megsózzuk, és babérlevéllel fűszerezzük.
Cukorral pirított, barna rántást készítünk, ha a lencse megpuhult, berántjuk.
Felforraljuk, tejfölözzük, és újból felforraljuk.
Ecettel, esetleg citromlével ízesítjük, ízlés szerint mustárt is tehetünk bele.
Betétként külön pirított zsemlekockát adunk.