Lepény receptek, lepények
- 2023-12-09 Sütemény receptek
Habos Kakaós Kapros túrós Gyümölcs lepény
Almás-gesztenyés lepény
A lisztet a margarinnal, a tojássárgákkal, 1 evőkanál porcukorral, egy csipet sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Néhány órai pihentetés után megfelezzük és kinyújtjuk. Az egyik lappal kibéleljük a tepsit, megkenjük barackízzel, rásimítjuk a citromos vízben puhára párolt, lecsurgatott almát, melybe 10 dkg mazsolát, egy pohárka rumot és egy csomag vaníliás cukrot keverünk. A gesztenyemasszát egy kevés tejjel, rummal és 5 dkg vajjal elkeverjük, majd az almára simítjuk.
Barackos lepény
Hozzávalók: liszt margarin 1
tojás 1 kanál porcukor csipet só fél citrom késhegynyi szódabikarbóna sárga vagy őszibarack zsemlemorzsa és 4
tojásból készített piskótamassza.
Barackos lepény elkészítése:
A
lisztet összegyúrjuk a margarinnal, a tojássárgájával, a porcukorral, egy csipet
sóval, egy fél citrom reszelt héjával, szódabikarbónával és annyi vízzel, hogy
rugalmas tésztát kapjunk.
Citromos lepény
Citromos lepény elkészítése: A cukrot a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, a lisztet, végül a tojások keményre vert habját. Forró sütőben kis lángon sütjük.
Hat
tojásfehérjét kemény habbá verünk. A cukrot 3 evőkanál vízzel, egy kis vaníliával felfőzzük. A keményre vert tojáshabot leforrázzuk ezzel a sziruppal.
Cseresznyés lepény
Hozzávalók: vaj liszt tojássárgája porcukor egy kevés só tejföl
töltelék
: kimagozott cseresznye darált mandula porcukor egy kevés fahéj.
Cseresznyés lepény
elkészítése:
A tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, és két részre osztjuk.
Diós lepény
Hozzávalók: liszt vaj vaníliás cukor tojássárgája tejföl egy kevés
só
töltelék: tojás porcukor darált dió.
Diós lepény elkészítése:
A fenti
anyagot meggyúrjuk, két részre osztjuk, dióval megtöltjük. A tetejét tejfölös
tojássárgájával megkenjük.
Fűszeres lepény
Hozzávalók:
2,5 dl porcukor,
2,5 dl liszt,
egy fél kávéskanál szitált szegfűszeg,
5 tojás.
Gyümölcs lepény
Hozzávalók: vaj cukor 1/2
csomag vaníliás cukor 1 tojás 1 tojássárgája liszt 3/4 csomag sütőpor 1 dl tej egy csipet só szilva vagy sárgabarack.
Gyümölcs lepény elkészítése:
A vajat kikeverjük, és a többi hozzávalót a fenti sorrendben lassan hozzáadjuk,
a tésztát tepsibe kenjük, és felezett szilvával vagy sárgabarackkal kirakjuk,
egy fél óráig közepes tűznél sütjük, azután megcukrozzuk.
Habos diós lepény
Hozzávalók: liszt vaj cukor 2 tojás sárgája élesztő só, tej
töltelék: 2 tojássárgája dió és porcukor tejföl vanília
a tetejére: 4 tojásfehérje cukor.
Habos diós lepény elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, ezután adunk hozzá egy kevés sót, a cukrot, a tojássárgákat, a cukros tejben megkelesztett élesztőt, és esetleg még egy kevés langyos tejjel rétestésztához hasonló tésztát gyúrunk,
és jól kidolgozzuk.
Habos lepény
Hozzávalók: liszt vaj cukor 3 tojás sárgája élesztő, só, tej
töltelék : dió cukor 3 tojássárgája 4 evőkanál tej vanília;
a tetejére: 6 tojásfehérje cukor.
Habos lepény
elkészítése:
A lisztet a vajjal, sóval, cukorral, tojássárgákkal, a
cukros tejben megfuttatott élesztővel és még annyi langyos tejjel dolgozzuk össze,
hogy rétestészta keménységű legyen. A tésztát két egyenlő részre vágjuk. Egyik
felét fél cm vékonyra nyújtva tepsibe tesszük és megtöltjük.
Kakaós lepény
Hozzávalók: 1 tojás cukor vaj vagy zsír tej kakaó liszt sütőpor.
Kakaós lepény elkészítése:
A tojást a vajjal előbb habosra keverjük, hozzáadjuk a tej felét, a cukrot és a kakaót,
és még 10 percig keverjük.
Végül a lisztet a sütőporral, és a maradék tejjel
hígítjuk. Jól kidolgozzuk, zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, és lassan sütjük.
Deszkára borítjuk, és még forrón, jó éles késsel kockákra vágjuk, és minden oldalát
vaníliás cukorba forgatjuk.
Kapros túrós lepény
Hozzávalók: liszt vaj porcukor 4 tojás egy csipet só sütőpor egy kevés
tej
töltelék: túró tejföl mazsola, kapor, 10 dkg cukor.
Kapros túrós lepény elkészítése:
A lisztet, vajat, cukrot, 1 tojássárgáját, egy csipet
sót, sütőport egy kevés tejjel összegyúrjuk, két részre osztva hidegre tesszük,
és 2-3 órán át pihentetjük.
Krémes lepény
Hozzávalók: vaj vagy margarin liszt egy kevés citromlé egy csipet só;
krém: 5 dl tej cukor porcukor 4 tojás liszt, negyed rúd vanília.
Krémes lepény elkészítése:
A vajat
összedolgozzuk 2 dkg liszttel. Kockát formázunk belőle, és hidegre tesszük. A
többi lisztből hideg vízzel, citromlével, egy csipet sóval jól kidolgozott rétestésztát
készítünk, 20-25 percig pihentetjük. Erősen lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk.
Közepébe helyezzük a kifagyott vajkockát. A tésztát szorosan ráhajtjuk: felülről,
jobbról, alulról, balról. Nyújtófával három cm vastagra nyújtjuk. Még háromszor
hajtogatjuk, mindig más oldalról kezdve.
Mandulás lepény
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
8 dkg margarin,
6 dkg cukor,
2 tojássárgája,
só,
tejföl;
töltelék:
15 dkg pörkölt mandula,
15 dkg cukor,
tejföl.
Meggyes lepény
Hozzávalók: liszt vaj tojás cukor tej sütőpor citromhéj meggy
Meggyes lepény elkészítése:
A tojásokat, a porcukrot, a vajat habosra keverjük. Hozzáöntjük a tejet,
összekeverjük egy sütőporral, reszelt citromhéjjal és a liszttel. Belekeverjük a kimagozott meggyet, és nem nagy, jól kizsírozott tepsibe öntjük.
(A meggyet szórhatjuk a tetejére is.)
Aranysárgára sütjük, fölszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Mogyorós lepény
Hozzávalók: liszt margarin 1 tojássárgája vaníliás cukor tejföl
töltelék: őrölt mandula esetleg mogyoró vagy dió porcukor kakaó tojássárgája és kemény habja.
Mogyorós lepény elkészítése:
A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, és a többi anyaggal tésztát gyúrunk belőle. Két részre osztjuk; az egyik részét kinyújtjuk, és tepsibe tesszük.
Rákóczi túrós lepény
Hozzávalók: liszt vaj porcukor tojás tejföl, egy késhegynyi szódabikarbóna;
töltelék: túró cukor dara tojás tejföl
rácsozáshoz 3 tojásfehérje cukor.
Rákoczi túrós lepény elkészítése:
A tésztához való anyagokat összegyúrjuk, kinyújtjuk, és félig kisütjük. A túrót
szitán áttörjük, és hozzákeverjük a cukrot, a darát, a tojások sárgáját, a tejfölt,
végül a tojások felvert habját.
Ribizlihabos lepény
Hozzávalók: liszt margarin tojássárgája porcukor só tejföl
tetejére: tojásfehérje porcukor ribizlilé.
Ribizlihabos lepény elkészítése:
A tésztához való anyagokat összegyúrjuk, kinyújtjuk gáztepsi nagyságúra, és világosra sütjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a porcukrot, és a ribizlilevet.
Óvatosan
elkeverjük, és a tésztára terítjük. Középmeleg sütőben egy kis ideig szárítjuk.
Szilvás lepény
Hozzávalók: liszt zsír porcukor tej élesztő tojás mirelit szilva kristálycukor őrölt fahéj porcukor dió.
Szilvás lepény elkészítése:
A liszt egy részéből kovászt készítünk, ha megkelt, hozzáadjuk a megmaradt lisztet, tojást, cukrot, majd a langyos olvasztott zsírt, és a fennmaradt tejjel puha tésztát készítünk.