Linzer receptek
- 2023-12-09 Sütemény receptek
Barna linzer
Hozzávalók:
10
dkg vaj,
10 dkg cukor,
10 dkg darált dió,
5 dkg liszt,
5 dkg
zsemlemorzsa,
1 szelet reszelt csokoládé,
1 egész tojás,
citromhéj,
törött fahéj.
Barna linzer
elkészítése:
A fenti anyagokat összegyúrjuk, a sütőlapon kinyújtjuk
és megsütjük. Ha kihűlt, két darabra vágjuk, ribizkeízzel megtöltjük, és citrommázzal
bevonjuk.
Citrommáz: 35 dkg átszitált porcukrot 2 egész citromlével, 1 evőkanál
vízzel, 1 evőkanál rummal addig keverünk, amíg szép sima nem lesz (kb. 20-25 perc).
Diós linzer
Hozzávalók:
25 dkg liszt,
12 dkg vaj,
1 tojássárgája,
2 evőkanál porcukor,
2-3 kanál tejföl;
töltelék:
6 tojásfehérje,
12 dkg cukor,
12 dkg dió,
citromhéj.
Diós linzer
elkészítése:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Fél cm vastagra nyújtjuk,
és világos színűre sütjük. Majd a sütőből kivéve baracklekvárral megkenjük, s
arra halmozzuk a tölteléket.
Töltelék :
a porcukorral elkeverjük az apróra
vagdalt diót és egy fél citrom reszelt héját, majd belekeverjük 6 tojásfehérjéből
vert kemény habba. A tölteléket a tésztára egyenletesen rákenjük, majd visszarakjuk
a már langyos sütőbe, és néhány percig szárítjuk.
Hosszúkás darabokra vágva
adjuk asztalra
Fehér linzer
Hozzávalók:
13 dkg vaj,
20 dkg liszt,
7 dkg cukor,
7 dkg tisztított, darált mandula,
1 tojássárgája,
fél dl tejföl.
Fehér linzer elkészítése:
A fenti anyagokat összegyúrjuk, két részre osztjuk, kinyújtjuk, az egyik
lapot tepsibe behelyezzük.
A tetejét megkenjük, darált mandulával is meghintjük,
majd megsütjük.
Linzer keksz
Hozzávalók:
35 dkg liszt,
2 egész tojás,
12 dkg
cukor,
8 dkg margarin,
egy fél sütőpor.
linzer
keksz elkészítése:
A fenti anyagokat alaposan kidolgozzuk, egy éjjelen
keresztül pihentetjük, másnap késfokvastagságúra nyújtjuk, és kockákra, kerek
lapokra vagy akár cifra figurákra kivagdaljuk. Villával megszurkáljuk, és kizsírozott
sütőlapon aranysárgára sütjük.
Jól zárható dobozban hetekig is frissen eltarthatjuk.
Rácsos almás linzer
Hozzávalók:
50
dkg liszt,
20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír,
20 dkg cukor,
10 dkg
dió (ez el is maradhat),
1 egész tojás,
1 dl tej,
1 kanál tejföl,
sütőpor,
citromhéj,
fahéj.
Rácsos almás linzer
elkészítése:
Az anyagokat összegyúrjuk, a tészta nagyobb részét tepsibe
rakjuk, és a kihűlt almapépet rákenjük. A megmaradt részből rácsokat készítünk,
s a tésztára helyezzük keresztbe.
Sütés előtt a tetejét tojással megkenjük.
Rácsos linzer
15 dkg vaj,
25 dkg liszt,
1 tojássárgája,
7 dkg darált mandula,
8 dkg vaníliás cukor,
tejföl, amennyit felvesz a tészta.
Rácsos
linzer elkészítése:
A liszttel
a vajat összemorzsoljuk, a tojást, mandulát, cukrot, egy kevés sót és tejfölt
hozzáadjuk, ebből tésztát gyúrunk. Két részre osztjuk, az egyik részt kinyújtjuk,
és a tepsibe rakjuk, megkenjük lekvárral, a tészta másik feléből rácsot készítünk,
és óvatosan ráhelyezzük.
Linzer torta
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
20 dkg vaj,
1 tojás,
10 dkg porcukor,
1 evőkanál rum;
töltelék:
2 tojásfehérje,
20 dkg porcukor,
2 evőkanál baracklekvár,
citromlé,
4 dkg dió.
linzer torta II. elkészítése:
A lisztből a vajjal, tojással, porcukorral, rummal, linzertésztát készítünk.
A kidolgozott tésztát 4 cipóba osztjuk, és 4 kerek vagy hosszúkás lapot sütünk
belőle.
A tojásfehérjéket a porcukorral és 2 evőkanál baracklekvárral, néhány
csöpp citromlével habosra keverjük. A lapokat ezzel a krémmel töltjük, és ezzel
is vonjuk be a torta tetejét.
Az apróra vágott dióbéllel megszórjuk. Másnap
tálaljuk.