Mákos és diós kalács kelt tésztából
- 2025-01-13 Sütemény receptek
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 5 dkg zsír
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 3 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő, tej
- 30 dkg dió
Mákos és diós kalács elkészítése
A lisztet edényben morzsoljuk össze a hideg zsírral, tegyük bele a tojásokat, a cukrot, egy kicsi sót és a már előre felfuttatott élesztőt; annyi langyos tejjel gyúrjuk össze, hogy lágy pogácsatésztát kapjunk.
Jól kidolgozzuk, és négy egyforma cipót formálunk belőle.
Kb. negyed órán át pihentetjük, s közben elkészítjük a töltelékeket.
Mákos kalács - Mák töltelék
2 dl vizet 30 dkg cukorral felforralunk. Belereszeljük egy fél citrom héját, s belenyomjuk a levét is.
Mikor a szirup forr, belekeverünk 30 dkg darált mákot, 10 dkg mazsolát, de ezzel már nem főzzük.
A töltelék olyan keménységű lesz, hogy késsel könnyedén kenhetjük.
Diós kalács - Dió töltelék
30 dkg dióból, 30 dkg cukorból készítjük ugyanúgy, mint a máktölteléket, de a sziruphoz csak fele mennyiségű vizet, vagyis 1 dl-t veszünk. Vaníliás cukrot, mazsolát teszünk bele.
A vékonyra nyújtott tésztára rákenjük a tölteléket: óvatosan felsodorjuk, hideg zsírral kikent tepsibe tesszük, és kb. 20 percig meleg helyen kelesztjük.
Ezután a tetejét megkenjük tojássárgájával, és villával sűrűn megszúrkáljuk, nehogy a gőztől megrepedezzen a teteje.
Előmelegített sütőben kb. negyedórán át sütjük.