Meleg sajtos lepény
- Frissítve: 2023-09-02
MELEG SAJTOS LEPÉNY, Hozzávalók:
12 dkg liszt,
6 dkg vaj,
1 tojássárgája,
8 dkg füstölt
szalonna,
20 dkg sajt,
5 dkg vaj, só,
kb. 10 dkg száraz bab,
2
tojás,
2 dl tejföl,
bors, egy kevés
szerecsendió.
Meleg sajtos lepény elkészítése:
A lisztet
összemorzsoljuk a vajjal.
Adunk hozzá 1 tojássárgáját, megsózzuk, és annyi
hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy omlós tésztát kapjunk.
Hűtőben kb. két-három
órát pihentetjük.
Ezután kinyújtjuk, és egy kis kerek tortaformát kibélelünk
vele, esetleg zománcozott serpenyőbe is tehetjük.
Megtöltjük száraz babbal,
és megsütjük.
Azután a babot kiszedjük belőle, és a tésztát lehűtjük. A füstölt
szalonnát apró kockákra vágjuk, üvegesre pirítjuk, zsírját leszűrjük róla, tepertőjét
kihűtjük, és elosztjuk a tésztán.
Rászórunk kb. 20 dkg reszelt sajtot.
A
friss tejfölt (ne legyen savanyú) elkeverjük 2 egész tojással, megsózzuk, bőven
borsozzuk, egy kevés reszelt szerecsendióval és vagdalt petrezselyemmel fűszerezzük.
Habverővel simára keverjük, és bevonjuk vele a lepényt - szépen elsimítjuk
rajta.
A tetejére 5 dkg vajat morzsolunk, és előmelegített, középhőmérsékletű
sütőben, felső lángon sütjük meg úgy, hogy a teteje aranysárgára piruljon.
A
sütés ideje kb. 15-20 perc.
Fölszeletelve, vágott metélőhagymával megszórva
tálaljuk.
<<< sós sütemények, szendvicsek
meleg sajtos lepény
Meleg sajtos lepény