Paradicsomleves
- Frissítve: 2025-01-15 Levesek Hideg levesek
Paradicsomleves hozzávalók:
50 dkg vegyes csont,
30
dkg vegyes zöldség,
20 dkg paradicsompüré,
4 dkg zsír,
2 dkg só,
5 dkg hagyma,
5 dkg cukor,
1 csomó zellerzöld
;
betéthez:
2 zsemle,
2 dkg zsír
Paradicsomleves elkészítése
A megmosott csontot hideg vízben föltesszük főni. Felforrás után megsózzuk, zöldségeljük, hozzáadjuk a hagymát, zellerzöldét. Újból felforraljuk, majd lassú, egyenletes forralással kb. 2-3 órán át főzzük.
A húslevessel azonos módon szűrjük le. A zöldséges csontlevet a paradicsompüré kétharmad részével elkeverjük.
Forrni tesszük. Közben elkészítjük a fehér rántást. Zsírt olvasztunk, belekeverjük a lisztet, addig keverjük takaréklángon, amígkifehéredik, habzik.
Levéve hozzáadjuk a paradicsompüré megmaradt harmadrészét, rövid ideig lángra téve pirítjuk, majd újból levéve fölengedjük hideg vízzel, és simára keverjük.
A forrásban levő leveshez adjuk, a leves állandó keverése mellett. Gyorsan felforraljuk, majd takarékra téve jól kiforraljuk.
Közben cukrozzuk.
A szikkadt zsemléket 1 cm-es kockákra vágjuk, és zsírral megkent sütőtepsin középmeleg sütőben megpirítjuk.
<<< Levesek
Paradicsomos csirke
Paradicsomos karfiolsaláta
Paradicsomos stefánia