Pörkölt receptek - Csirkepörkölt Gombapörkölt Őzpörkölt
- 2023-12-09 Sertéshús receptek
Erdész pörkölt
Erdész pörkölt - A két hagymát feldaraboljuk, és kuktába téve, egy dl olajban üvegesre pároljuk. Megszórjuk a pirospaprikával, és rátesszük a feldarabolt marhahúst, a félbevágott lábakat
és a kicsontozott, feldarabolt csülköt.
Fölengedjük a borral és 1 dl vízzel,
sót, borsot, fokhagymát, kakukkfüvet, majoránnát szórunk bele, majd a kuktát lezárva ...
Iszákos pörkölt
Iszákos pörkölt - A kockákra vágott szalonnát az olajban kiolvasztjuk, megpároljuk benne a kockákra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával. Ezen megforgatjuk a feldarabolt marhahúst, rátesszük a zúzott fokhagymát, paradicsomot, zöldpaprikát (télen lecsóval pótoljuk), kakukkfüvet, bazsalikomot, izsóp ot, babérlevelet, majd annyi vörös bort öntünk rá, amennyi ellepi, megsózzuk, megborsozzuk....
Pörköltes tekercs
A vajat megolvasztjuk, rátesszük a lisztet, tejjel felöntve sűrű besamelmártást főzünk. Kihűtjük, hozzákeverjük a három tojássárgáját, sót és a tojások keményre felvert habját. Kizsírozott és lisztezett tepsire vékonyan elsimítjuk. Sütőben megsütjük, kiborítjuk, és megkenjük a húsból és hagymából készült, darált pörkölttel. A pörköltet készíthetjük tejfölösen is. De tölthetjük ezt a tekercset gombamártással vagy tejfölös darált sonkafélével is. Felcsavarjuk, és tálalás előtt szeleteljük.
Tojásos gombapörkölt
Tojásos gombapörkölt - A gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük, és a zsírban hagymával és egy kis pirospaprikával puhára pároljuk.
A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejfölt, megsózzuk, meghintjük törött borssal
és apróra vagdalt petrezselyemmel, majd a gombára öntjük.
Savanyúsággal tálaljuk.
Telfölös tojáspörkölt
Tejfölös tojáspörkölt - A vöröshagymát apróra vágva, zsírban megfonnyasztjuk, meghintjük paprikával, és föleresztjük a tejföllel. Megsózzuk. Felforraljuk, majd takaréklángra tesszük, és beleütjük a tojásokat. Kavarás nélkül főzzük, míg meg nem keményedett. Sós vízben főzött, cikkekre vágott burgonyával tálaljuk.
Tojáspörkölt
Tojáspörkölt készítése - A kemény tojásokat kockára vagy karikára felvágjuk. Közben az apróra összevágott hagymát zsírban üvegesre pároljuk, lehúzzuk a lángról, hozzáadjuk a pirospaprikát, és egy kis forró vizet
öntünk alá. Visszarakjuk a lángra, sózzuk, és fedővel letakarva puhára főzzük
a hagymát. Jó sűrű pörköltlevet kapunk. Ebbe rakjuk a felszeletelt tojást, még
egy kevés vizet öntünk alá, és felfőzzük.
Tarhonyával vagy rizzsel tálaljuk.
- Csukapörkölt - Pörkölt receptek, Csukapörkölt készítése - A halakat gondosan megtisztítjuk. Sűrűn bevagdaljuk, és kétujjnyi széles darabokra vágjuk. A hagymákat apróra vágjuk, és egy kevés olajban üvegesre pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, megforgatjuk benne a haldarabokat, megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a hámozott, karikára vágott burgonyát, a piros csövespaprikát, a paradicsomot, a feldarabolt zöldpaprikát, a paprikakrémet, a zúzott fokhagymát....
Ponty pörkölt
Ponty pörkölt elkészítése - A halat megtisztítjuk és lemossuk, filézzük. (A gerincről lefejtjük
a húst.) Kétujjnyi széles darabokra szeleteljük, jól megsózzuk, és félretesszük.
A
hagymát apróra vagdaljuk, és a forró olajban megpirítjuk, hozzátesszük a feldarabolt
paradicsomot, zöldpaprikát, és együtt pirítjuk egy darabig. Azután a hal fejét,
gerincét és belsőrészét hozzáadva 1/2 dl vízzel hallevet főzünk, megsózzuk, és
meghintjük pirospaprikával. A feldarabolt halat tepsibe teszszük, megöntözzük
a hallével, és a sütőben puhára pároljuk.
Karikára vágott zöldpaprikával és
galuskával tálaljuk.
Őzpörkölt
Őzpörkölt
- A finomra vágott hagymát zsírban megpirítjuk, fokhagymát, pirospaprikát
teszünk hozzá, majd beletesszük a kockára vágott őzhúst.
Megsózzuk, egy kevés
vízzel és borral fölengedjük, félig megpároljuk, utána beletesszük a feldarabolt
zöldpaprikát, paradicsomot.
Az egészet puhára pároljuk, és párolt rizzsel körítjük.
Karfiol pörkölt
Karfiol pörkölt - A karfiolt rózsáira szedjük,
megmossuk. A zsírban az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával,
hozzáadjuk a karfiolt, megsózzuk, egy kevés vizet öntünk alá, és befedve puhára
pároljuk.
Rizzsel vagy burgonyakörettel tálaljuk.
Spárgapörkölt burgonyával
spárga pörkölt burgonyával:
Zsírban megfonnyasztott, apróra vágott hagymát meghintünk paprikával, beletesszük a darabokra vágott spárgát.
Egy kevés vízzel puhára pároljuk.
Tűzálló tálat zsírral kikenünk, közepébe helyezzük a spárgát,
köréje koszorú alakban tesszük a közben puhára főtt, megtisztított, négy részre
vágott burgonyát.
A megmaradt levet tejföllel és tojással elkeverve a tálra
öntjük.
Sütőben pirosra sütjük.