Portugál stefánia szelet - Marhahús receptek
- 2019-11-26
PORTUGÁL STEFÁNIA SZELET, Hozzávalók:
1 kg marhahús
(stefánia),
10 dkg füstölt szalonna,
10 dkg sárgarépa,
8 dkg fehérrépa,
1 fej vöröshagyma,
1-2 gerezd fokhagyma,
1 kanál
paradicsompüré,
2 db narancs,
1 babérlevél,
3 dkg liszt,
1 dl olaj,
1 evőkanál csipkebogyó
vagy ribizkeíz,
2 dl vörös bor,
12 db gombafej,
1 pohár konyak.
Portugál stefánia szelet készítése :
A húst felszeleteljük,
kicsit kiverjük, sózzuk, borsozzuk.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk,
kiolvasztjuk.
Töpörtyűjét kiszedjük, teszünk hozzá kevés olajat, s ezen hirtelen
átsütjük a hússzeleteket, és félretesszük.
A pecsenyezsiradékban megpirítjuk
a felszeletelt zöldséget, az apróra feldarabolt hagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét,
fokhagymát, babérlevelet, megszórjuk liszttel.
Felöntjük vörös borral, kevés
vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk.
A hússzeleteket kiszedjük, mártását
ízesítjük 1 narancs levével, 1 kanál csipke vagy ribizke ízzel.
1 narancs
apróra vágott héját megfőzzük, leöntjük 1 pohár konyakkal, és hozzáadjuk.
Tálalásnál
minden hússzeletre egy-egy meghámozott narancsszeletet, közepére egy sült gombafejet
helyezünk, és körülöntjük a forró mártással.