Pozsonyi béles
- Frissítve: 2025-01-15
POZSONYI BÉLES, Hozzávalók:
50 dkg liszt,
3 tojás-sárgája,
2
dkg élesztő,
15 dkg cukor,
só,
25 dkg vaj;
töltelék:
35
dkg dió,
25 dkg cukor,
10 dkg mazsola,
2 dkg
kakaó.
Pozsonyi béles elkészítése:
A lisztet kettéosztjuk.
A feléből a tojás-sárgákkal, az élesztővel,
a cukorral, egy kevés sóval rétestésztát készítünk.
A liszt másik felét összedolgozzuk
a vajjal.
A rétestésztát kinyújtjuk; a vajas tésztarészt belenyújtjuk, hajtogatjuk,
háromszor ismételjük úgy, hogy egy-egy kinyújtás után a tésztát fél órát pihentetjük.
Töltelék:
a darált diót a cukorral, mazsolával, másfél dl vízzel, a kakaóval felfőzzük és
kihűtjük.
A tésztából tepsi nagyságú lapot nyújtunk, és hagyunk belőle rácsozásra
is.
A tésztalapra egyenletesen rákenjük a diótölteléket.
A maradék tésztából
a tetejére rácsot készítünk.
Tojással megkenve, forró sütőben, közepes tűznél
sütjük.
Pozsonyi béles