Rácponty recept

  • Frissítve: 2023-09-02  

Halételek

RÁCPONTY, Hozzávalók:

1 kg ponty,
1 kg burgonya,
50 dkg lecsó,
2-3 vöröshagyma,
10 dkg füstölt szalonna,
2 dl tejföl,
só, pirospaprika, zsír.

Rácponty elkészítése:

Kizsírozunk egy hosszúkás, mély tűzálló tálat, és karikára levágjuk a megtisztított, de nyers burgonyát.

Megsózzuk, és egy fél óra hosszat a sütőben sütjük, közben egyszer-kétszer megkeverjük.

Ezután a sütőből kivesszük, a tetejét konzervlecsóval (vagy mélyhűtött lecsóalapanyaggal, tehát paprikával, paradicsommal) befedjük, rákarikázzuk a vöröshagymát, és végül a tetejére fektetjük a pontyot.

A ponty oldalát előzőleg bevagdaljuk, szalonnaszeletekkel megtűzdeljük, és paprikás lisztben meghempergetjük.

A sütőben még egy fél óra hosszat sütjük, de félidőben a halat a másik oldalára fordítjuk, hogy egyenletesen átsüljön.

Tálalás előtt 5 perccel ráöntjük a tejfölt, és azután már csak felső lángon pirítjuk a sütőben.

Érdemes kipróbálni
Amerikai töltött tojás
Bundás banán
Dán karfiolleves