Rétes, felfújt, puding receptek

  • 2023-12-09

Almás Burgonyás Gesztenyés rétes Csokoládéfelfújt

Almás rétes

A réteslisztet tálba tesszük, közepébe fészket készítünk, beleütjük a tojást, és egy kis olvasztott, langyos zsírral és gyengén sózott, ecetes langyos vízzel rétestészta keménységű tésztát készítünk. A tésztát nagyon jól kidolgozzuk, cipókat formálunk belőle, a cipókat egyenként is jól eldolgozzuk, korong alakúra formázzuk, olvasztott zsírral megkenjük.



Burgonyás rétes

A lisztből egy tojással, egy csipet sóval, az olvasztott zsírral, az ecettel és langyos vízzel rétestésztát készítünk. Jól kidolgozva 10-12 perc pihentetés után kinyújtjuk.Töltelék: a főtt burgonyát melegen áttörjük. A tojássárgáját a porcukorral, a vajjal habosra keverjük, majd ...

Cseresznyés rétes

A lisztből egy tojással, egy csipet sóval, az olvasztott zsírral, az ecettel és langyos vízzel rétestésztát készítünk. Jól kidolgozva 10-12 perc pihentetés után kinyújtjuk. Egy kissé megszikkasztjuk, majd megtöltjük.Töltelék: a kimagozott cseresznye alá hintjük a darált dióbelet, a fahéjas cukrot, a zsemlemorzsát...

Gombás rétes

A gombát fölszeleteljük. Egy kevés zsírban megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, pirospaprikával, törött borssal, sóval, beletesszük a gombát, és lehetőleg a saját levében megpároljuk. Ha szükséges, 1-2 kávéskanál vizet öntünk alá. Ha kihűlt, beletesszük a zsemlemorzsát, a tojássárgákat és végül a tojások kemény habját...

Káposztás rétes

A réteslapokat meglocsoljuk olvasztott zsírral, majd megtöltjük a káposztatöltelékkel. A réteslap széleit minden oldalról felhajtjuk, megzsírozzuk, és abrosz segítségével összegöngyöljük. A rudak tetejét megkenjük olvasztott zsírral, és szép pirosra sütjük.Töltelék: a káposztát megreszeljük. Zsírban egy kevés cukrot pirítunk, ebbe tesszük a káposztát, puhára pároljuk és megpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Kapros-túrós rétes

A túrót átpasszírozzuk, beleütjük a tojássárgákat, cukorral, mazsolával és kaporral ízesítjük, tejföllel dúsítjuk, és jól elkeverjük. A tojásfehérjékből vert kemény habot óvatosan beleforgatjuk. A réteslapot tiszta ruhán kiterítjük, kicsit szikkadni hagyjuk, majd zsírral meglocsoljuk, és a tölteléket a tészta szélével párhuzamosan kb. 5-6 cm szélesen helyezzük el. ...

Mandulás rétes

.. Töltelék : a tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, belekeverjük az őrölt mandulát, végül hozzáadjuk a tojások keményre vert habját. A tésztalapra kenjük, lazán összesodorjuk (sütés közben nagyon kiterjed), és középforró sütőben megsütjük. Tálalhatjuk borsodóval is.

Tiroli rétes

Öt dkg vajjal, 25 dkg liszttel, 2 tojássárgájával, ecettel, tejföllel, cukorral, sóval, gyúrható rétestésztát készítünk. Egy fél óráig pihentetjük...

Meggyes rétes

Hozzávalók: 1 réteslap mirelit meggy porcukor dióbél zsemlemorzsa törött fahéj zsír porcukor (szóráshoz).

Ostorrétes

A lisztet a tojássárgájával, a zsírral, a cukorral, a langyos tejben megfuttatott élesztővel rétestésztává dolgozzuk.
Hat egyenlő cipót készítünk belőle, s fél óráig letakarva pihentetjük. Majd a cipókat kis lapokra nyújtjuk. A lapokat megkenjük a vaj és a vaníliás cukor keverékével. Majd gömbölyűre felsodorjuk, ostorszerűen megfonjuk, tojásfehérjével megkenjük, meghintjük cukros darált dióval, tepsiben fél órán át kelesztjük, és forró sütőben megsütjük.

Sajtos rétes

Hozzávalók: 1 réteslap liszt vaj tej tojás tejföl juhtúró reszelt sajt só, zsír.

Sajtos rétes elkészítése :
A lisztből 2 dkg vajjal és a tejjel sűrű besamelt főzünk.
Ha kihűlt, kikeverjük a 3 tojássárgájával, a tejföllel, a juhtúróval és a reszelt sajttal.