Román lángos
- Frissítve: 2023-09-02
Meleg tészták
ROMÁN LÁNGOS, Hozzávalók:
30 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
1 tojássárga,
1 főtt burgonya,
só, tej;
töltelék :
25 dkg túró,
1/2 dl tejföl,
só, 2 csomó metélőhagyma,
olaj
Román lángos elkészítése:
A lisztet összegyúrjuk a tejben megfuttatott élesztővel, a tojássárgájával, a főtt és áttört burgonyával, sóval és annyi langyos tejjel, hogy könnyű kelt tészta legyen.
Alaposan bedagasztjuk és megkelesztjük.
Közben összeállítjuk a tölteléket: az áttört tehéntúrót habosra keverjük a tejföllel, egy csipet sóval és a finomra vágott metélőhagymával, esetleg nyáron vágott kaporral.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, kis lepényekre szaggatjuk, és mindegyik közepére egy-egy halom tölteléket rakunk.
A lepények szélét ráhajtjuk, az így nyert gombócokat nyújtófával ujjnyi vastagra nyújtjuk (ezáltal a töltelék szépen eloszlik benne), még egy órát kelesztjük, végül bő forró olajban ropogósra sütjük.
Paraj vagy sóskamártással is kínálhatjuk.