Sajtos töltött paradicsom
- Frissítve: 2025-01-15
Zöldséges ételek , Paradicsomos ételek
SAJTOS TÖLTÖTT PARADICSOM, Hozzávalók:
8 kisebb tölteni való paradicsom,
6 dkg vaj,
3 dkg liszt,
1 dl tej,
8 dkg reszelt sajt,
2 tojás,
só, törött bors,
szerecsendió.
Sajtos töltött paradicsom elkészítése
A megtisztított, jól megmosott paradicsomokat kivájjuk, és megvajazott serpenyőbe rakjuk.
Közben 4 dkg vajból a liszttel és a forró tejjel középkeménységű besamelmártást készítünk, majd levéve a tűzről megsózzuk, borsozzuk, egy kevés reszelt szerecsendióval megízesítjük, teszünk bele 5 dkg reszelt sajtot és a tojások sárgáját, és jól kikeverjük.
Végül beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét, összekeverjük, és megtöltjük vele a paradicsomokat.
Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és megpermetezzük egy kevés olvasztott vajjal.
Előmelegített sütőben úgy sütjük meg, hogy felülről kapva a meleget, a sajtkrém felfúvódjon, enyhén piros-ropogós, ízletes kéreg képződjék a tetején, és közben a paradicsom is átforrósodjék, egy kissé megpuhuljon, de ne essen össze.
Azonnal, forrón tálaljuk, tetejét egy kevéske olvasztott vajjal megfényezve.