Saláták - Saláta receptek
- 2023-12-09
Káposztasaláta Vitaminsaláta Uborkasaláta Paradicsomsaláta
Alma-zeller saláta
Alma-zeller saláta készítése : A tojás sárgáját a tejföllel elhabarjuk, az olajat a citrom kicsavart levével elkeverjük. A két keveréket mély porcelán tálban összekeverjük, hozzáadjuk a finomra aprított petrezselymet, sót, cukrot, mustárt, és jól eldolgozzuk. A reszelő legnagyobb fokán...
Almás cékla saláta
A céklát a szokásos módon ecetes lébe áztatjuk.
Hozzáadjuk a gyalult ecetes uborkát, a reszelt tormát és az apróra vágott almát. Egy kicsit megsózzuk, hozzáadjuk a tejfölt és elkeverjük.
- Almás sajtsaláta - Almás sajtsaláta recept
- Amerikai káposztasaláta - Amerikai káposztasaláta
- Amerikai saláta
Argentin saláta
A salátát, paprikát, paradicsomot, almát vékony csíkokra vágjuk. Megsózzuk, meglocsoljuk ecettel, olajjal és ráreszelünk egy fél zellert, majd rászórjuk a szőlő szemeket. Ha kalóriaszegény vacsorának készítjük, keverjünk bele 20 dkg párizsit vagy gépsonkát.
Ariadne-saláta
Hozzávalók: 1 fej saláta (ha van, madársaláta), sárgarépa, reszelt torma, petrezselyem, olaj, borecet, só,bors,l mustár
Avignoni vegyes saláta
Avignoni vegyes saláta hozzávalók: párolt zöldbab (vagy konzerv), 3 szál sárgarépa, 1 fejes saláta, 1 csokor petrezselyem, zellerzöld, ecet, só, törött bors, olaj, 3 kemény tojás
Balkáni saláta
Balkáni saláta elkészítése: Az almát, a káposztát legyaluljuk, az újhagymát zöldjével együtt feldaraboljuk. Gyalulunk hozzá néhány nyers vagy savanyú uborkát, megöntözzük citromlével, kevés ecettel, 1 dl vízzel, meghintjük sóval, borssal, apróra vágott kaporral, egy-két kanál olajjal ...
Bolgár-Szerb saláta
Bolgár-Szerb saláta készítése : Kockára vágjuk a paradicsomot meg a zöldpaprikát, és jócskán teszünk bele laskára szelt lilahagymát. Az egészet megsózzuk, egy kicsit megborsozzuk, megöntözzük borecettel és egy kevés olajjal, majd néhány óráig állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Bolgár uborkasaláta
Bolgár uborkasaláta elkészítése: Az egészséges uborkákat kefével alaposan megmossuk, és 4-5 milliméter vékony karikákra vágjuk nem hámozzuk !. Az újhagymát is megtisztítjuk, majd zöldjével együtt feldaraboljuk. Hozzáadunk 2 pohár joghurtot vagy kefirt, sót, törött borsot és egy kevés ecetet ...
Bolíviai saláta
Hozzávalók: 2 zöldpaprika, 3 paradicsom, 2 fej hagyma, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, ecet, só, törött bors, kefir, ketchup, cukor
Bolíviai saláta készítése : A paradicsomot és a zöldpaprikát apró kockákra vágjuk, a vöröshagymát szintén. Összekeverjük a zúzott fokhagymával ...
Brabanti saláta
Hozzávalók: 2 cikóriasaláta vagy fejes saláta, 2 alma, 1 evőkanál mazsola, 1 narancs, juhtúró, 1 pohár joghurt, 2 evőkanál méz, 1 kiskanál mustár, 1 citrom leve
Brabanti saláta készítése : A salátát felaprítjuk, megsózzuk, a mazsolát meleg vízben megáztatjuk. A salátát a sóból...
- Brüsszeli saláta
- Burgonyasaláta paradicsomosan - Burgonyasaláta paradicsomosan
- Burgonyasaláta zeller mártással - Burgonyasaláta zeller mártással
- Csirke saláta
- Ecetes olajos sült paprika - Ecetes olajos sült paprikasaláta
Erdélyi paprikasaláta
Erdélyi paprikasaláta elkészítése: A paprikákat forró olajban hirtelen átsütjük, megforgatjuk, majd a külső hártyájukat éles késsel lehúzzuk. Salátalevet készítünk ecettel, cukorral, sóval, ízesítjük reszelt vöröshagymával, törött borssal és aprított petrezselyemmel. Beletesszük a nagyobb darabokra vagdalt paprikaszeleteket...
Fejes saláta
A fejes salátát alaposan megmossuk. Folyó vízzel öblítsük le, ne áztassuk. A hervadt, hibás leveleket, levélrészeket vágjuk le. Mindig közvetlenül tálalás előtt keverjük el a különféle salátalevelekkel és öntetekkel, mert hosszabb idő után veszít frissességéből, zamatából, értékéből. Mindig gondosan lecsurgatva tegyük tálra, vagy vágjuk fel ... Fejes saláta más módos ... Vitaminos fejes saláta ... Fejessaláta elkészítése
Fejes saláta spárgával
A megfőtt és jól lehűtött spárgát kb. 2 cm-es darabokra aprítjuk és megfőzzük. A majonézt és tejszínt keverőtálba téve megsózzuk, citromlével ízesítjük, teszünk bele egy kávéskanál vágott zöldpetrezselymet, és habverővel simára keverjük. Ízlés szerint porcukorral is ízesíthetjük. Beletesszük a levélkékre tépett salátát és a spárgát ...
Fokhagymás fejes saláta
Fokhagymás fejes saláta elkészítése: A salátafejeket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, és ecetes, sós-cukros lébe tesszük néhány percre. 5 gerezd fokhagymát pépesre zúzunk, fél dl olajjal, sóval, törött borssal, mustárral, 1 kiskanál citromlével és 2 dl tejföllel ...
Forrázott káposztasaláta
A meggyalult káposztát a köménnyel megfőzött ízes salátalével leforrázzuk, kihűtve tálra rendezzük, keménytojás-szeletekkel díszítjük.
Főszakács-saláta
Hozzávalók: 1 fejes saláta, 4 paradicsom, 2 uborka, 8 kanál csíkokra vágott sült hús és sajt, bors, snidling, 8 kanál majonéz, 5-6 kanál citromlé, 8 kanál felvert tejszín ...
Francia céklasaláta
A céklát héjában megfőzzük, meghámozzuk, kis kockákra vágjuk.
Az olajat megforrósítjuk, és hirtelen átsütjük benne a céklát, majd tálra rakjuk.
Meghintjük reszelt vöröshagymával, megöntözzük ecettel, megsózzuk, egy kicsit megborsozzuk, s végül ráöntjük az olajat, amiben sült...
Francia karfiol saláta
Francia karfiolsaláta készítése : A rózsáira szedett karfiolt megfőzzük enyhén sós vízben, majd lehűtjük, leszűrjük. A tojássárgákat elkeverjük a zúzott fokhagymával, megsózzuk, és a citromot, olajat váltogatva ...
- Francia majonézes cékla - Francia majonázes cékla
- Francia uborkasaláta - Francia uborkasaláta
- Francia zellersaláta - Francia zellersaláta
- Franciasaláta - Franciasaláta
- Gazdag vitaminsaláta - Gazdag vitaminsaláta
- Gomba saláta - Gomba saláta
- Görög karfiol - Görög karfiol saláta
Görög saláta
Görög saláta hozzávalók: 2 zöldpaprika, 1 vöröshagyma, 1 uborka, 6 paradicsom, 10 dkg juhtúró reszelt sajttal keverve (5 dkg), 2 kanál borecet, 5 kanál olívaolaj, 15 olajbogyó, só, bors, egy csipet cukor
Halsaláta 1.
Hozzávalók: tonhal, majonéz, 1/2 dl tejszín vagy tejföl, mustár, só, bors, citromlé, paradicsompüré, 2 kemény tojás
- Halsaláta 2. - Halsaláta
- Hawaii saláta - Hawaii saláta
- Heléna saláta
- Hering saláta - Hering saláta
- Holland saláta
- Húsos burgnyasaláta - Húsos burgonyasaláta
- Húsos saláta - Húsos saláta
- Joghurtos halsaláta - Joghurtos halsaláta
Kaliforniai saláta
Kaliforniai saláta elkészítése: A salátát gondosan megmossuk, leveleire szedjük, és ujjnyi széles szeletekre vágjuk. A nem túl érett paradicsomokat karikára vágjuk, hozzátesszük a vágott friss kaprot, zöldpetrezselymet, citromfüvet.
Megöntözzük citromlével és lehűtjük. Egy kanál olajat elkeverünk ...
Káposztás krinolin saláta
A káposztát megtisztítjuk, torzsáját kivágjuk, majd a káposztát nagyon vékonyan fölszeleteljük vagy legyaluljuk. Jól megmossuk, s legalább egy órát állni hagyjuk. Burgonyanyomón kinyomkodjuk a levét. Egy citrom levét elkeverjük egy evőkanál mustárral, a megtört fűszerekkel és egy kevés cukorral. Összekeverjük a káposztával ...
Káposztasaláta olasz módon
Káposztasaláta olasz módon elkészítése: A káposztát vékonyan legyaluljuk és besózzuk. Egy fél óráig állni hagyjuk, azután kinyomkodjuk, majd összekeverjük a vékony szeletekre szelt naranccsal és a reszelt sárgarépával. Ecetből, olajból ...
Kapros uborkasaláta
Kapros uborkasaláta elkészítése: Az uborkát meghámozzuk és felszeleteljük. Nem túl vékony szeletekre. Megsózzuk. A tejfölben elkeverjük az apróra aprított kaprot, a citromlevet, és a felszeletelt uborkára öntjük. Tejfel helyett használhatunk kefirt is. Tetejét díszíthetjük keménytojás-karikákkal.
Karalábésaláta
A karalábét meghámozzuk, megreszeljük, és citromlével meglocsoljuk. Egy fél tubus majonézt elkeverünk a kefirre, egy kevés sóval, cukorral, ketchuppal, az apróra szelt petrezselyemmel, egy kevés bazsalikommal, pirospaprikával, sóval, törött borssal. Összekeverjük a karalábéval, szükség esetén ...
- Karfiolsaláta 1. - Karfiolsaláta
- Karfiolsaláta 2. - Karfiolsaláta
- Kefires reteksaláta - Kefires reteksaláta
- Keleti saláta - Keleti saláta
- Keleti sajtsaláta - Keleti sajtsaláta recept
- Keleti saláta burgonyával - Keleti saláta burgonyával
- Koppenhágai karfiolsaláta - Koppenhágai karfiolsaláta
- Különleges káposztasaláta - Különleges káposztasaláta recept
- Különleges paprikasaláta paradicsommal - Különleges paprikasaláta paradicsommal
- Különleges vegyes saláta - Különleges vegyes saláta
- Lengyel uborkasaláta - Lengyel uborkasaláta
- Madridi káposztasaláta - Madridi káposztasaláta
- Majonézes burgonyasaláta - Majonézes burgonyasaláta
- Majonézes kelsaláta - Majonézes kelsaláta
- Majonézes sárgadinnye - Majonézes sárgadinnye
- Majonézes zellersaláta almával - Majonézes zellersaláta almával
- Márciusi saláta - Márciusi saláta
- Mirelit parajsaláta - Mirelit parajsaláta
- Monte-Carlo zöldbabsaláta - Monte-Carlo zöldbabsaláta
Mustáros paradicsomsaláta recept
A paradicsomot vékonyra szeleteljük, és lapos üvegtálra lerakjuk. A mustárt sóval, egy kevés ecettel, cukorral és bőven olajjal összekeverjük, és hideg helyen egy fél órát állni hagyjuk. Vöröshagymát apróra vágunk, a paradicsomkarikák tetejére szórjuk, majd megöntözzük a mustáros mártással. Egy fél óra múlva tálalhatjuk. Előbb ne keszítsük el, mert a paradicsom elázik
Mustáros vitaminsaláta recept
Hozzávalók: 3 sárgarépa, egy fél zeller, 1 tojássárgája, egy evőkanál mustár, olaj, egy kevés ecet, só, törött bors, paradicsompüré,reszelt torma.
Nizzai saláta recept
Nizzai saláta elkészítése: A zöldségeket elvegyítjük; ringlit vagy olajbogyót keverünk bele, leöntjük az olajból, ecetből készült lével, amit sóval, törött borssal és reszelt hagymával ízesítünk.
Nyári majonézes saláta
Hozzávalók: 5 paradicsom, 4 újhagyma vagy póréhagyma, 4 kemény tojás, 2 héjas uborka, 1 gombakonzerv, 2 zöldpaprika, egy fél tubus majonéz, mustár, 1 csomó petrezselyem, citromfű, 2 szál zellerzöld
Nyári saláta 1.
Nyári saláta hozzávalók: 2 uborka, 6 paradicsom, 5 zöldpaprika, 4 kemény tojás, egy fél citrom leve, Vegeta, só, Curry, 1 csomó petrezselyem, 4 dl kefir, metélőhagyma
- Nyári saláta 2. - Nyári saláta
- Nyári vitaminsaláta 1. - Nyári vitaminsaláta
- Nyári vitaminsaláta 2.
- Októberi gazdag saláta - Októberi gazdag saláta
- Olasz saláta 1.
- Olasz saláta 2.
- Olasz saláta 3.
- Olasz vegyes saláta
- Orosz hússaláta - Orosz hússaláta
- Paradicsomos karfiolsaláta - Paradicsomos karfiolsaláta
- Parajsaláta 1. - Parajsaláta
- Parajsaláta 2.
- Pikáns saláta
- Pikáns uborkasaláta - Pikáns uborkasaláta
- Princessz saláta
- Provánszi fejes saláta
- Provánszi paradicsomsaláta - Provánszi paradicsomsaláta
- Sevillai saláta
- Snidlinges pórésaláta- Snidlinges pórésaláta
- Spanyol-saláta
Spanyol zöldbabsaláta
A párolt zöldbabot tálba tesszük. A mustárt elkeverjük olajjal, citromlével, cukorral, sóval, borssal, fokhagymával, 1-2 kanál vízzel. A babot elkeverjük a cikkekre szeletelt paradicsommal, leöntjük a mártással, és megszórjuk petrezselyemmel. Néhány óráig hidegen tartjuk
Spárgasaláta
A megmosott és megtisztított spárgát 2-3 cm hosszú darabokra vágjuk. Sós vízben puhára pároljuk, majd lehűtve, szitán lecsurgatjuk. Utána finom
étolajjal, ecettel, egy kevés borssal és sóval, valamint apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük
Strasbourgi saláta
Az ecetből, olajból, reszelt hagymából, mustárból, borssal, sóval és cukorral ízesített levet készítünk. Belekeverjük a füstölt halat kiszálkázva és a bőrét lehúzva, a húsát apró szeletekre vágva. Majd az ugyancsak apró szeletekre szelt almákat, az ementáli sajtot és a vékony csíkokra vágott salátalevelet ...
Sültpaprika saláta recept
A paprikát sütőlemezen addig sütjük, míg a külső héja meg nem barnult. Ezt a vékony hártyát lehúzzuk a paprikáról, és a húsát metéltre vágjuk. Hozzákeverjük a felszeletelt paradicsomot, hagymát, sót, borsot, olajat, ecetet, és jól elkeverve néhány órára hidegre tesszük. Tálaláskor keménytojás ...
Svéd gombasaláta
Hozzávalók: 30 dkg sampinyongomba, 6 dkg vöröshagyma, 5 dkg olaj, 8 dkg paradicsompüré, 3 dkg cukor, törött bors, 1 kis babérlevél, egy fél citrom, só
Svéd gombasaláta készítése : A megtisztított és megmosott gombákat nagyobb kockákra vágjuk, majd az olajban megpirított ...
Szardíniás saláta
Szardiniás saláta hozzávalók: 2 alma, 3 főtt burgonya, zeller, 2 kemény tojás,1 dl olaj, 2 evőkanál ecet vagy citrom, só, bors, sonka, 1 doboz szardínia, sárgarépa, 1 fej saláta
- Szemes babsaláta - Szemes babsaláta
- Szőlős káposztasaláta- Szőlős káposztasaláta
- Tavaszi nyers vitaminsaláta - Tavaszi nyers vitaminsaláta
- Tavaszi reteksaláta - Tavaszi reteksaláta
- Tavaszi vitaminsaláta - Tavaszi vitaminsaláta
- Tárkonyos karfiolsaláta - Tárkonyos karfiolsaláta
- Tejszínes-majonézes spárgasaláta
- Téli káposztasaláta - Téli káposztasaláta
- Tejfölös saláta - Tejfölös saláta
- Téli saláta - Téli saláta
- Téli vitaminsaláta - Téli vitaminsaláta
- Tojássaláta
- Tojásos újhagymasaláta
- Toledó saláta - Toledói saláta
- Tormás répa
- Tormás vegyes saláta
- Ukrán céklasaláta
- Ukrán saláta - Ukrán saláta
- Vegyes répasaláta
- Vegyes saláta
- Vegyes télisaláta
- Vegyes vitaminsaláta - Vegyes vitaminsaláta
- Vegyes zellersaláta - Vegyes zellersaláta
- Vitamintál
- Waldorf saláta - Waldorf saláta recept
- Zeller saláta almával
- Zöldbabsaláta
- Zöldborsós karalábésaláta
- Zöldséges saláta - Zöldséges saláta
- Zöldséges tojássaláta - Zöldséges tojássaláta