Salzburgi galuska
- Frissítve: 2025-01-15
Salzburgi galuska, Hozzávalók:
6 dkg liszt,
2 dkg vaj,
2 dl tej,
4 tojás,
2 evőkanál vaníliás cukor,
egy csipet só,
1 l tej;
krém:
4 tojás,
6 dkg vaj,
4 evőkanál cukor,
1 kávéskanál liszt.
Salzburgi galuska elkészítése:
A lisztből, a vajból és a 2 dl tejből besamelt készítünk. Ha kihűlt, egyenként
belevegyítjük a tojás-sárgát, a vaníliás cukrot, a sót és a tojások jó
keményre felvert habját. Ebből a keverékből kis galuskát szaggatunk 1
liter lobogva forró tejbe. Egyszerre csak keveset főzzünk bele.
Mikor az egész mennyiség kifőtt, krémet készítünk.
Krém: a vajat habosra keverjük a tojássárgákkal, a cukorral és a liszttel,
és belecsorgatjuk a tojások habbá vert fehérjét. Vajjal kikent tűzálló
edény aljára öntjük a krém felét, erre helyezzük a galuskákat, majd beborítjuk
a többi krémmel. Előmelegített sütőben, kis lángon megsütjük.
Salzburgi galuska