Somlói galuska
- Frissítve: 2025-01-15
SOMLÓI GALUSKA, Hozzávalók:
4 tojás,
10 dkg cukor,
10
dkg liszt,
5 dkg dió,
1 dkg kakaó;
puncshoz:
12 dkg cukor,
rum,
1 csomag vaníliás cukor,
narancs és citromhéj;
krém: 2 dl tej, 2 tojássárgája, 2 dkg liszt.
Somlói galuska
elkészítése:
A tojás-fehérjékből
a cukorral kemény habot verünk.
Hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a lisztet,
s a tésztát háromfelé osztjuk. Az egyik adaghoz még darált diót,
a másikhoz kakaót keverünk.
Három különböző ízesítésű, egyforma nagyságú lapot
sütünk.
A cukorból 2 dl vízzel, egy kevés rummal, vaníliás cukorral, reszelt
narancs és citromhéjjal puncslét főzünk.
A tejből a tojássárgákkal, a liszttel,
vaníliával krémet készítünk.
Az egyik kisült lapot visszahelyezzük a zsírpapírral
kibélelt tepsibe.
Meglocsoljuk a puncslével, rákenjük a krém felét, meghintjük
a cukorral és mazsolával elkevert darált dióval.
Ráhelyezzük a másik lapot,
ráöntjük a maradék puncslét, rákenjük a krém másik felét, rátesszük a harmadik
lapot, és a tetejét megszórjuk kakaóporral.
Egy napra hűtőszekrénybe tesszük.
Tálaláskor a tésztából kanállal galuskákat szaggatunk, és tejszínhabbal, valamint
csokoládéöntettel díszítjük.
Somlói galuska