Sonkás rakott zeller

  • Frissítve: 2023-09-02  

Sonkás rakott zeller, Hozzávalók:

4 zeller,
15 dkg sonka,
2 dkg vaj,
2 dkg liszt,
1 tojássárga,
1 dl tejföl,
5 dkg sajt,
só.
Sonkás rakott zeller elkészítése:
Négy közepes nagyságú zellert meghámozunk, 2-3 cm vastagra szeljük, majd ebből ujjnyi széles csíkokat vágunk. Enyhén sós vízben, amelyhez csipetnyi cukrot is adtunk, puhára főzzük és leszűrjük. Kiolajozunk egy tűzálló tálat, ebbe egy réteg zellert terítünk, meghintjük a laskára vágott sonkával, és befedjük a maradék zellerrel.
A vajból a liszttel és 2 dl zellerfőzőlével besamelt főzünk, a tűzről levéve elkeverjük benne a tojássárgáját meg a tejfölt, a zellerre öntjük, és a sütőben az egészet alaposan átsütjük.
Sütés előtt a tetejét sajttal is meghinthetjük.

Sonkás pulykamell
Sonkás töltött burgonya
Sonkás töltött burgonyatekercs