Sonkás rakott zeller
- Frissítve: 2023-09-02
Sonkás rakott zeller, Hozzávalók:
4 zeller,
15 dkg sonka,
2 dkg vaj,
2 dkg liszt,
1 tojássárga,
1 dl tejföl,
5 dkg sajt,
só.
Sonkás rakott zeller elkészítése:
Négy közepes
nagyságú zellert meghámozunk, 2-3 cm vastagra szeljük, majd ebből ujjnyi széles
csíkokat vágunk. Enyhén sós vízben, amelyhez csipetnyi cukrot is adtunk, puhára
főzzük és leszűrjük. Kiolajozunk egy tűzálló tálat, ebbe egy réteg zellert terítünk,
meghintjük a laskára vágott sonkával, és befedjük a maradék zellerrel.
A vajból
a liszttel és 2 dl zellerfőzőlével besamelt főzünk, a tűzről levéve elkeverjük
benne a tojássárgáját meg a tejfölt, a zellerre öntjük, és a sütőben az egészet
alaposan átsütjük.
Sütés előtt a tetejét sajttal is meghinthetjük.
Sonkás pulykamell
Sonkás töltött burgonya
Sonkás töltött burgonyatekercs