Sós sütemények sós sütemény receptek, szendvicsek
- 2023-12-09 Sütemény receptek
Bolognai töltött kifli
Hozzávalók:4 kifli, 20 dkg főtt marhahús, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 2 hagyma, 3 dkg paradicsompüré, fokhagyma, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem, origanó, 1 dl olaj, reszelt sajt
Burgonyás pogácsa
Burgonyás pogácsa elkészítése:
A margarint elmorzsoljuk a liszttel,
azután összegyúrjuk a főtt, áttört burgonyával, a tojássárgákkal, sóval, tejföllelés
az élesztővel. Jól kidolgozzuk, majd hideg helyen pihentetjük 2-3 órán át.
Kisujjvastagságúra
nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük és megsütjük
Burgonyás túrós pogácsa
Burgonyás túrós pogácsa elkészítése:
A fenti anyagokból tésztát gyúrunk, egy napig hideg helyen pihentetjük. Majd kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a tetejét megkenjük tojássárgájával, meghintjük köménymaggal és megsütjük
Gombás táska
Gombás táska elkészítése:
A lisztből a margarinnal, sóval, tojássárgájával, ecettel és kb.
2 dl tejföllel tésztát gyúrunk.
Egymás után háromszor hajtogatjuk jobbról,
balról, alulról, majd egy-egy félórára hidegre tesszük pihenni.
Egy milliméter
vékonyra nyújtjuk, 3 ujjnyi széles négyszögeket vágunk belőle.
Minden négyzetre
egy kanál tölteléket teszünk, és sarkosan behajtjuk.
A gombát egy kevés olajban
petrezselyemmel zsírjára pirítjuk, és 1 dl tejföllel tojásfehérjével megkenjük,
reszelt sajtba forgatjuk, és forró sütőben megsütjük
Húsos pite
Húsos pite elkészítése:
A margarint a liszttel, a főtt, áttört
burgonyával, 1 tojássárgájával, sóval meggyúrjuk.
Két lapot nyújtunk ki belőle,
és a következő tölteléket tesszük közé: a húst megsütjük, megdaráljuk egy tejben
áztatott zsemlével, adunk hozzá sót, egy egész tojást, törött borsot, zöldpetrezselymet.
A
második lapot a tetejére tesszük, tojásfehérjével megkenjük és megsütjük.
Káposztás batyu
Káposztás batyu elkészítése:
A burgonyát megmossuk, héjában, sós vízben megfőzzük. Meghámozzuk,
melegen áttörjük, hozzáadjuk a tojást, csipetnyi sót és annyi lisztet, hogy közepesen
kemény tésztát kapjunk.
A káposztát először lereszeljük, majd besózzuk.
Egy
ideig állni hagyjuk, és azután levét jól kinyomkodjuk.
A zsírban megpirítjuk,
s ha már puhul, a hozzáadott cukorral barnára pirítjuk, megborsozzuk. A tésztát
kinyújtjuk, kb. 10 cm-es lapokra vágjuk.
A kinyújtott lapokra ráhalmozzuk a
káposztát, és a káposztás lapokra újabb tésztalapot helyezünk, jól kinyomkodjuk
(a széleket kenjük meg tojásfehérjével, így biztosan megragad).
Olajozott teflonserpenyőben,
mindkét oldalát megsütjük. Jól lehűtött kefírt vagy tejfeles krémtúrót adjunk
hozzá.
Káposztás kalács
Káposztás kalács elkészítése:
A káposztát megreszeljük, gyengén
megsózzuk, és 10 percig pihentetjük.
Két dkg zsíron 1 kávéskanál cukrot megpirítunk,
a káposztát kicsavarva beletesszük, és puhára pároljuk.
A lisztből az élesztővel,
a zsírral és a tejföllel kalácstésztát készítünk, beledolgozzuk a kihűtött káposztát.
Kikent
tepsiben meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
A tetejét megkenjük tejföllel,
előmelegített sütőben, takaréklángon sütjük 25 percig
Káposztás pogácsa
Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta, só, törött bors, 1 kávéskanál cukor, 1 dl olaj, 50 dkg liszt, 20 dkg Rama margarin, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 1 dl tej
Kolbászos pogácsa
Kolbászos pogácsa elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk, öszszegyúrjuk a fél kg liszttel két tojássárgájával. Sót, borsot és langyos tejet dolgozunk hozzá mindaddig, amíg a tészta közepesen kemény lesz. Langyos helyen duplájára kelesztjük. Deszkán vékonyra nyújtjuk, majd rákenünk 20 dkg finomra darált puha lángolt kolbászt. Ezután a tésztalapot felcsavarjuk, félbehajtjuk, és ismét kinyújtjuk, most már kétujjnyi vastagra....
Liptói túrós rudacska
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 20 dkg túró, 20 dkg vaj, só, köménymag, 1 tojássárgája, 1 kávéskanál tejföl
Magyar pizza
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, olaj, só, 4 db zöldpaprika, 1 db vöröshagyma, 8 db paradicsom, 15 dkg lángolt kolbász, 10 dkg reszelt sajt
Meleg sajtos pálinkás szendvics
Meleg sajtos pálinkás szendvics elkészítése: A
kenyérszeletek egyik oldalát megpirítjuk. Közben a tejet a tojássárgákkal kikeverjük,
beleöntjük a pálinkát és a reszelt sajtot.
Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk
pirospaprikával, és jól elkeverjük.
A tojások fehérjéből habot verünk, ezzel
is óvatosan elkeverjük, majd a kenyérszeletekre kenjük. Olvasztott vajat csöpögtetünk
rá, ropogósra sütjük, metélőhagymával megszórva tálaljuk.
Meleg sajtos lepény
Meleg sajtos lepény elkészítése: A lisztet összemorzsoljuk
a vajjal.
Adunk hozzá 1 tojássárgáját, megsózzuk, és annyi hideg vízzel gyúrjuk
össze, hogy omlós tésztát kapjunk. Hűtőben kb. két-három órát pihentetjük. Ezután
kinyújtjuk, és egy kis kerek tortaformát kibélelünk vele, esetleg zománcozott
serpenyőbe is tehetjük. Megtöltjük száraz babbal, és megsütjük. Azután a babot
kiszedjük belőle, és a tésztát lehűtjük. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk,
üvegesre pirítjuk, zsírját leszűrjük róla, tepertőjét kihűtjük, és elosztjuk a
tésztán.
Rászórunk kb. 20 dkg reszelt sajtot....
Paprikás sósrudacska
Paprikás sósrudacska elkészítése: A vajat a liszttel, paprikával és sóval elmorzsoljuk. Langyos tejben az élesztőt megkelesztjük, és az egészet összedolgozzuk. Kinyújtjuk, megkenjük, köménymaggal megszórjuk, késsel rudacskákat vágunk belőle. A sütőben szép rózsaszínűre sütjük.
Paraj tekercs
Hozzávalók: 30 dkg vajastészta, 1,5 kg paraj, liszt, 3 tojás, 3 dkg vaj, só, bors, fokhagyma, 20 dkg főtt sonka,tej
Pástétomos kifli
Pástétomos kifli elkészítése: A fentieket este gyúrjuk össze, és másnapig hideg helyen tartjuk.
Ha kinyújtottuk, nem szabad már összegyúrni. A tésztából négyszögeket vágunk, megtöltjük, összesodorjuk,
habart tojással megkenjük, meghintjük reszelt sajttak. Vajazott tepsiben arany-
barnára sütjük, és forrón tálaljuk.
Pástétomos kifli töltelék:
a darált disznóhúst, a
(mirelit) májat, egy kis darab reszelt zellert, paprikásnak készítjük el.
Ügyeljünk
arra, hogy levét teljesen elfője.
Kétszer megdaráljuk.
Beletesszük az apróra
vágott füstölt kolbászt a tejfölt, 1 kávéskanál mustárt, szardellapasztát és zsemlemorzsát.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
(Olcsóbb, egyszerűbb húsos töltelékkel is
készíthetjük.)
Pizza
Pizza elkészítése: A lisztből a megkelesztett élesztővel, a tojással, a margarinnal vagy olajjal, egy
kevés sóval és annyi langyos tejjel tésztát dagasztunk, hogy keményebb kelt tésztát
kapjunk.
Egy-két óra hosszat meleg helyen kelesztjük, majd egy ujjnyi vastagon
tepsibe vagy tortaformába fektetjük.
A hagymát az olajban megpirítjuk, beletesszük
a paradicsompürét, kétszer annyi vizet, sót, borsót és a babérlevelet....
Sajtkrémroló
Sajtos burgonyás rudacska
Sajtos
keksz
Sajtos kifli - Sajtos kifkli, sós sütemény
Sajtos ostya Sajtos ostya
Sajtos
pogácsa
Sajtos
szeletek
Sajtos tekercs - Sajtos tekercs, sós sütemény
Sajtos puszedli
Sonkás fánk
Sonkás
kifli - Sonkás kifli
Sonkás táska
Sós keksz
Sörkifli sörkifli
Tavaszi tekercs
Tejfölös pogácsa
Tepertős pogácsa
Töltött sajtos
Túrós
pogácsa
Vajas leveles tészta (hasé)
Vajas
pogácsa
Virsli porhanyós tésztában