Spárga csőben sütve
- 2019-05-12
Spárga csőben sütve hozzávalók
- 1 kg spárga
- 5 dkg vaj
- 5 dl tej
- 5 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 10 dkg reszelt sajt
- 5 dkg morzsa
- só.
Spárga csőben sütve elkészítése
Besamel mártást készítünk; a vajas fehér rántást
addig tartjuk állandó keverés mellett lángon, amíg kifehéredik; félrehúzva tejjel.
Fölengedjük, simára keverjük, a lángra visszatéve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik,
ezután kihűtjük.
Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, sót, borsot és a reszelt
sajt felét.
A spárgát sós vízben megfőzzük, lecsurgatjuk, majd a szálakat
keresztben kettévágjuk. Kivajazott tűzálló tál aljára egy kevés mártást teszünk:rárakjuk
a spárga fej nélküli részét, majd erre azokat a szálakat, amelyeken a fej rajta
van. Az egészet bevonjuk mártással. A tetejét reszelt sajttal, finom szitált morzsával
megszórjuk, és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Forró sütőben szép pirosra sütjük.
Azonnal tálaljuk.
Ily módon készíthetünk karfiolt, fiatal karalábét és gyenge
zöldbabot is.