Fogas vagy süllőszeletek jóasszony módra
- Frissítve: 2023-09-02
FOGAS VAGY SÜLLŐSZELETEK JÓASSZONY MÓDRA, Hozzávalók:
1 kg tisztított
fogas (vagy süllő),
15 dkg vaj,
4 dkg liszt,
3 dkg vöröshagyma,
1
csomó petrezselyem,
20 dkg gomba,
1 g törött bors,
1,5 dl tejszín,
1,5 dl fehér bor,
2 dkg só.
A fogas vagy süllőszeletek jóasszony módra készítése:
A fölszeletelt halat megsózzuk, és kivajazott, lapos szélű edénybe tesszük.
Ráöntjük a fehér bort, valamint egy kevés hal alaplevet, amelyet a halfej kifőzésével kaptunk.
Megvajazott zsírpapírral letakarjuk, és lángelosztón, fedő alatt puhára pároljuk.
Ezután óvatosan egy másik edénybe szedjük, a levét pedig jó sűrűre beforraljuk.
Egy másik edényben olvasztott vajban finomra vágott hagymát fonynyasztunk, hozzáadjuk a megtisztított, vékony szeletekre vágott gombát, megsózzuk, borsozzuk, és nyílt lángon gyorsan zsírjára sütjük.
Petrezselyemmel összekeverjük, egy kevés liszttel meghintjük, a hallével felengedjük, tejszínt adunk hozzá, felforraljuk, és ráöntjük a halszeletekre.
Egyszer átforraljuk, és azonnal forrón tálaljuk.
Vajas burgonyaköretet adunk hozzá.
Fogas vagy süllőszeletek jóasszony módra