Svéd almatorta

  • Frissítve: 2023-09-02  

Svéd almatorta, Hozzávalók:

25 dkg liszt,
2 g sütőpor,
2 g vaníliás cukor,
20 dkg cukor,
2 tojássárgája,
10 dkg margarin,
1,5 kg alma,
1 citrom,
5 dkg mogyoró,
2 evőkanál zsemlemorzsa,
3 dl tejszín,
3 tojás,
1 evőkanál keményítő,
citromhéj.
Svéd almatorta elkészítése:
A lisztet, sütőport, 7,5 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint, a tojássárgákat összegyúrjuk, egy fél órát hűtőben pihentetjük. Ezután kinyújtjuk, a formát meghintjük zsemlemorzsával, kibéleljük a tésztával és elősütjük.
Az almát meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. Citromlével, cukorral és darált mogyoróval elkeverjük, és a tésztára tesszük.
A tejszínbe belekeverjük a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat és a keményítőt. Az almára öntjük, és kb. 15 percig sütjük.
Közben felverjük a tojások fehérjét, a tészta tetejére kenjük, és még néhány percre visszatesszük a sütőbe.

Almás ételek
Almás béles
Alma mártás
Almatorta
Habos almatorta