Tárkonyos leves
- Frissítve: 2025-01-15 Krémleves receptek Halleves Hideg levesek
Tárkonyos leves hozzávalók:
1 kg hús,
1 kis fej hagyma,
4 dkg zsír,
3 dkg liszt,
1 tojássárgája,
2 dl tejföl,
1
dkg tárkony,
ecet,
só.
Tárkonyos leves elkészítése:
A tárkonyos ízesítést Erdélyben használják. Ismeretes a tárkonyos bárányfej-
vagy húsleves, a tárkonyos bableves, de lehet bármilyen más, nem zsíros húsból
is készíteni tárkonyos ételt.
A húst megmossuk, felaprítjuk, és hideg, sós
vízben feltéve, az egészben hagyott, megtisztított hagymával együtt puhára főzzük.
Ha elkészült, a hagymát emeljük ki. Egy kevés, világos rántást készítünk, a leveshez
kavarjuk, majd erősen felforraljuk.
A tejfölt elkeverjük a tojássárgájával,
hozzáadjuk a finomra vágott tárkonyt, ecettel ízesítjük, egy csipet cukrot teszünk
bele, és folytonos keverés mellett a forró levesbe eresztjük. Ezután már nem forraljuk,
csak hevítjük.