Tejfölös gombás ponty
- Frissítve: 2023-09-02
TEJFÖLÖS GOMBÁS PONTY, Hozzávalók:
1 kg ponty,
4 dkg só,
5
dkg vaj, .
0,5 dl fehér bor,
30 dkg gomba,
8 dkg zsír,
10 dkg liszt,
5
dkg hagyma,
1 kanál tejföl,
só, törött bors,
1 csomó petrezselyem.
Tejfölös gombás ponty elkészítése:
A megtisztított halat filézzük.
A halfejet, a csontokat úgy tesszük fel főni, mint a húslevest.
Mikor felforrt, megsózzuk, és lassan főzzük 40-50 percen át (halalaplé).
A besózott halszeleteket egy lapos edényben széjjelrakjuk.
A halalaplevet fehér borral ízesítjük, és annyit öntünk a szeletekre, amennyi ellepi őket.
Megvajazott zsírpapírral letakarva középmeleg sütőben megpároljuk.
Ezután lapáttal átszedjük egy másik edénybe.
Egy kevés zsírban apróra vágott hagymát rózsaszínűre pirítunk, majd beletesszük az egyenletes szeletekre vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, majd nagy lángon, állandó keverés közben, zsírjára pirítjuk.
Liszttel meghintjük, ezzel is pirítjuk, majd a hal pároló levével fölengedve simára keverjük.
Hozzáadjuk a tejfölt, ízesítjük és összeforraljuk.
Az így elkészített mártást ráöntjük a megpárolt halra, és fedő alatt, mérsékelt lángon, teljesen megpuhítjuk. Időnként megrázzuk a lábast, keverni nem szabad.