Sütemény receptek - Tiroli rétes
- Frissítve: 2023-09-02
TIROLI RÉTES, Hozzávalók:
25 dkg vaj,
30 dkg liszt,
2 tojás-sárgája,
2
dl tejföl,
1 kávéskanál ecet,
só, cukor;
töltelék:
3 tojás,
20 dkg mandula,
20 dkg cukor, citromhéj.
Tiroli rétes elkészítése:
Öt dkg vajjal, 25 dkg liszttel, 2 tojássárgájával, ecettel, tejföllel, cukorral, sóval, gyúrható rétestésztát készítünk.
Egy fél óráig pihentetjük.
Ezalatt 20 dkg vajat 5 dkg liszttel jól gyúrható
cipóvá alakítunk.
A pihent tésztát kinyújtjuk, ráhelyezzük a vajat, a kettőt
együtt nyújtjuk, kétszer hajtva.
Hideg helyen pihentetjük, háromszor nyújtjuk,
de csak az első nyújtás után pihentetjük 1 órát, a többinél elegendő a fél óra
is.
Töltelék:
a tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük.
Reszelt citromhéjjal ízesítjük. Hozzáadjuk
a darált mandulát, végül a tojások keményre vert habját.
A kinyújtott tésztára
kenjük.
A tésztát két oldalról ráhajtjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük
és megsütjük.
Tölthetjük almával is.
A kissé savanykás, borízű, ún. rétesalma
a legjobb.
Az almát megreszeljük. A kinyújtott tészta közepére szórjuk a megdarált
diót.
Az almát szétterítjük rajta.
Megcukrozzuk, megszórjuk törött fahéjjal,
mazsolával, reszelt citromhéjjal, beburkoljuk a tésztával.
Tiroli rétes