Sütemény receptek - Tiroli rétes

  • Frissítve: 2023-09-02  

TIROLI RÉTES, Hozzávalók:

25 dkg vaj,
30 dkg liszt,
2 tojás-sárgája,
2 dl tejföl,
1 kávéskanál ecet,
só, cukor;
töltelék:
3 tojás,
20 dkg mandula,
20 dkg cukor, citromhéj.
Tiroli rétes elkészítése:

Öt dkg vajjal, 25 dkg liszttel, 2 tojássárgájával, ecettel, tejföllel, cukorral, sóval, gyúrható rétestésztát készítünk.
Egy fél óráig pihentetjük.
Ezalatt 20 dkg vajat 5 dkg liszttel jól gyúrható cipóvá alakítunk.
A pihent tésztát kinyújtjuk, ráhelyezzük a vajat, a kettőt együtt nyújtjuk, kétszer hajtva.
Hideg helyen pihentetjük, háromszor nyújtjuk, de csak az első nyújtás után pihentetjük 1 órát, a többinél elegendő a fél óra is.
Töltelék:
a tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük.
Reszelt citromhéjjal ízesítjük. Hozzáadjuk a darált mandulát, végül a tojások keményre vert habját.
A kinyújtott tésztára kenjük.
A tésztát két oldalról ráhajtjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük és megsütjük.
Tölthetjük almával is.
A kissé savanykás, borízű, ún. rétesalma a legjobb.
Az almát megreszeljük. A kinyújtott tészta közepére szórjuk a megdarált diót.
Az almát szétterítjük rajta.
Megcukrozzuk, megszórjuk törött fahéjjal, mazsolával, reszelt citromhéjjal, beburkoljuk a tésztával.

Tiroli rétes