Tökfőzelék
- Frissítve: 2023-09-02
Zöldséges ételek , Kapros ételek
Tökfőzelék, Hozzávalók:
1,2 kg gyalult tök,
5 dkg
zsír,
8 dkg liszt,
2 dkg hagyma,
1/2 kávéskanál pirospaprika,
1 evőkanál vágott kapor,
1-2 evőkanál ecet,
2 dl tejföl,
3 dkg só,
esetleg egy kevés cukor.
Tökfőzelék elkészítése:
*Világos rózsaszínű rántást készítünk, belekeverjük a finomra vágott hagymát, jól megpároljuk, beletesszük a felvágott kaprot, hozzáadjuk a paprikát, azzal is jól elkeverjük.
A rántást akkora lábasban készítsük, amibe a tök is belefér.
Az elkészült rántásba lesózás nélkül belekeverjük a tököt, melyet előzőleg 1 kávéskanál ecettel megpermeteztünk.
A rántásban mérsékelt lángon, állandó keveréssel, jól megpároljuk a tököt, megsózzuk.
Most adjuk hozzá a cukrot is.
A kész főzelékbe belekeverjük a tejfölt, összeforraljuk és tálaljuk.
Többnyire sertéshúshoz adjuk.
Burgonya főzelék
Édeskáposzta
főzelék
Finomfőzelék
Karalábé
főzelék
Kelkáposzta főzelék