Töltött kelkáposzta
- Frissítve: 2023-09-02 Zöldséges ételek
Töltött kelkáposzta, Hozzávalók:
50 dkg sertéslapocka,
1,5 kg kelkáposzta,
10 dkg rizs,
10 dkg zsír,
10 dkg füstölt szalonna,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
3 dkg só,
2 dkg törött
bors,
2 tojás,
2,5 dl tejföl,
3 dkg liszt,
1 csomó petrezselyem,
25 dkg sertéscsont
Töltött kelkáposzta elkészítése:
A középnagyságú kelkáposztafejeket megtisztítjuk, megmossuk, és egészen enyhén sózott, forrásban levő vízbe helyezzük, félpuhára fűzzük.
Szitára téve lecsurgatjuk, és a torzsákat kivágjuk.
Elkészítjük a tölteléket.
A rizst félig megpároljuk, kihűtjük. A kissé zsírosabb húst megdaráljuk, hozzáadjuk a rizst, a finomra vágott, zsírban megfuttatott hagymát, a péppé zúzott fokhagymát, sót, borsot, a tojásokat. Jól összedolgozzuk.
A kelkáposztát tiszta ruhára téve szétnyitjuk, enyhén megborsozzuk, és a tölteléket a közepére helyezve a ruhával szorosan összezárjuk, kizsírozott lábosba egymás mellé rakjuk.
A füstölt szalonnát fölszeleteljük, kisütjük, a zsírját a kelfejekre öntjük.
A kelkáposztákat tejföllel megöntözzük, és levével időnként meglocsolgatva, puhára pároljuk, majd a tetejét pirosra sütjük.
Ha puha, óvatosan egy másik edénybe szedjük át.
Levét zsírjára lesütve, liszttel átpirítjuk, csontlével felengedjük. Átforraljuk.
Megtejfölözzük, egy kissé megborsozzuk, megsózzuk. Szűrőn átszűrve, tálaláskora felszeletelt kelkáposztára öntjük, és finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
A pirított szalonnaszeleteket tálaláskor a töltött kel tetejére helyezzük.