Túrós béles
- Frissítve: 2025-01-15
TÚRÓS BÉLES, Hozzávalók:
60 dkg liszt,
3 dkg cukor,
2
dkg élesztő,
2 tojás-sárgája,
tej, só;
40 dkg vaj,
20 dkg liszt
töltelék
1 kg túró,
10 dkg
hámozott,
darált mandula,
14 dkg porcukor,
3 tojássárgája,
3 tojás habja,
egy csipet só,
citromhéj.
Túrós béles elkészítése:
A fenti anyagból könnyű kalácstésztát készítünk és megkelesztjük.
40 dkg hideg vajba 20 dkg grízes lisztet gyúrunk és gömbbé formázzuk. Kinyújtjuk.
Ugyancsak kinyújtjuk a már megkelt tésztát, és a vajas anyagot rátesszük.
A kettőt együtt nyújtjuk még egy keveset.
Összehajtogatjuk, mint a leveles vajastésztát ezt megismételjük még kétszer, félórás időközönként.
Harmadszori kinyújtás után négyszögletes darabokra vágjuk, a közepükbe túrótölteléket teszünk, a tészta négy sarkát a közepe felé egymásra hajtjuk.
Tepsibe tesszük, egy fél órát pihentetjük, a tetejét megkenjük tejfölös tojássárgájával, és alsó takaréklángon sütjük 35-40 percig.