Ujházy-tyúkleves
- Frissítve: 2025-01-15 Levesek Hideg levesek
Ujházy-tyúkleves , Hozzávalók:
1 tyúk,
2 szál sárgarépa,
1 szál petrezselyemgyökér,
1 karalábé,
1/2 zeller,
10 dkg kelkáposzta,
25 dkg karfiol,
10 dkg zöldborsó,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
10 dkg gomba,
egy kevés szerecsendió,
gyömbérgyökér,
só
Ujházy-tyúkleves elkészítése:
A tyúkot alaposan megtisztítjuk, fejét, nyakát, lábát levágjuk, ezután
egészben, megfelelő nagyságú fazékba tesszük. Öntünk rá bőven vizet, hozzátesszük
a vöröshagymát, fokhagymát (egészben). Ha a hús félig megpuhult, beletesszük
a feldarabolt zöldséget, a rózsáira szedett karfiolt, a félbevágott gombákat
és a zöldborsót. Ezután megsózzuk, teszünk bele 1-2 kisebb gyömbérgyökeret,
egy kevés reszelt szerecsendiót, és takaréklángon, lassan az egészet puhára
főzzük.
A levéből kiszedünk 5-6 dl-t, és cérnametéltet főzünk bele. A megfőtt
tyúkot feldarabolva előmelegített tálra rakjuk, és a levessel együtt tálaljuk.