Vajas leveles tészta (hasé)
- Frissítve: 2023-09-02
VAJAS LEVELES TÉSZTA (hasé), Hozzávalók:
25 dkg vaj,
30 dkg liszt,
2
tojássárgája,
2 dl tejföl,
vaj, tejszín,
1 kávéskanál ecet,
kevés
só,
cukor.
Vajas leveles tészta elkészítése:
Öt dkg
vajjal, 25 dkg liszttel, 2 tojássárgával, ecettel, tejföllel vagy tejszínnel,
cukorral, sóval jól kidolgozott rétestésztát készítünk.
Egy fél óráig pihentetjük.
Ezalatt 20 dkg vajat 5 dkg liszttel jól átgyúrunk, és cipóra alakítjuk.
A
pihent tésztát kinyújtjuk, ráhelyezzük a vajat, a kettőt együtt kinyújtjuk, kétszer
összehajtogatjuk, hideg helyen pihentetjük.
Összesen négyszer nyújtjuk, de
csak az első nyújtás után pihentetjük 1 órát, a többinél elegendő a fél órai időköz.
Végül kockákra vágjuk, megtöltjük, és forró sütőben megsütjük.
A fenti
módon elkészített tésztát a következő töltelékekkel tölthetjük :
Sonka:
10 dkg magyar sonkát megdarálunk, 1/2 dl tejföllel vagy tejszínnel jól eldolgozzuk.
Velő:
egy borjúvelőt hártyáitól megtisztítunk, megmossuk, petrezselymes zsírban
megpároljuk, sóval és borssal ízesítjük.
Gombás tojás:
10 dkg sampinyon gombát megtisztítva,
megmosva kockára vágunk.
Petrezselymes zsírban megpároljuk.
Ízesítjük
sóval és borssal, s végül ráöntünk két fölvert tojást.
Hústöltelék:
25 dkg combból paprikást készítünk, a szokott módon.
Ha kihűlt, kétszer
megdaráljuk, pástétomfűszerrel ízesítjük, 7 dkg habosra kevert vajat adunk hozzá,
s jól kidolgozzuk.
<<< sós sütemények, szendvicsek
vajas
leveles tészta, sütemény, palacsinta, tészta, torta, édesség, saláta, étel, ital,
sütés, főzés, receptek
Vajas leveles tészta (hasé)