Velős rostélyos
- 2019-11-26
Velős rostélyos, Hozzávalók:
4 szelet rostélyos (kb. 80 dkg),
10 dkg füstölt szalonna,
2 vöröshagyma,
15 dkg velő,
1 evőkanál vágott petrezselyem,
1 zöldpaprika,
só,
bors,
pirospaprika,
2 tojás,
2 dl olaj,
1 gerezd fokhagyma,
2 kanál liszt,
10 dkg gomba,
2 dl tejföl.
Velős rostélyos készítése :
A szalonnát kockákra vágva kiolvasztjuk, töpörtyűjét félretesszük.
Ebben a zsírban üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, a fölszeletelt
zöldpaprikát és a feldarabolt velőt. Sót, borsot, zöldpetrezselymet hintünk
rá, majd rátesszük a felvert tojásokat, és kevergetve kellően besűrítjük.
Közben a húsokat kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, és megtöltjük a fenti
töltelékkel.
Hústűkkel összetűzzük, vagy zsineggel összekötjük, és forró olajban minden
oldalát pirosra sütjük. Kuktába tesszük a hústekercseket. A maradék pecsenyezsírban
megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával
és liszttel. Fölengedjük vízzel, összeforraljuk, és a hústekercsekre öntjük.
Lezárjuk a kuktát, és a húst puhára pároljuk.
A gombát fölszeleteljük, egy kevés zsiradékban megpirítjuk, sót, borsot,
petrezselymet adunk hozzá, és a húsra tesszük a töpörtyűvel együtt. Elkeverjük
benne a tejfölt, és még egyszer felforraljuk.