Zöldborsófőzelék
- Frissítve: 2023-09-02 Zöldséges ételek
Zöldborsófőzelék, Hozzávalók:
1 kg kifejtett zöldborsó,
5 dkg zsír,
8 dkg liszt,
1 csomó petrezselyem,
cukor (ízlés szerint),
1,5 dkg só,
2 dl tej (esetleg csontlé).
Zöldborsófőzelék elkészítése:
A megmosott zöldborsót forrásban levő vízbe teszszük (kb. 1 liter), hozzáadjuk a cukrot, és miután felforrt, mérsékelt tűzön főzzük tovább.
Amikor félpuha, megsózzuk, és majdnem puhulásig főzzük. Közben világos petrezselymes rántást készítünk, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a hideg tejet, simára keverjük, és a főzeléket berántjuk vele. Kevergetve felforraljuk, 6-8 percig főzzük.
(A zsenge zöldborsót párolással puhítjuk, és lisztes szórással sűrítjük.)
Jércesülthöz, vagdalt húshoz adjuk.
Burgonya főzelék
Édeskáposzta
főzelék
Finomfőzelék
Karalábé
főzelék
Kelkáposzta főzelék
Rakott
zöldfőzelék
Sólet
Sóskafőzelék