Zserbószelet recept
- 2025-01-15 Sütemény receptek, Csokoládés sütemények, Palacsinta receptek
Zserbószelet hozzávalók:
50 dkg liszt,
25 dkg vaj,
8 dkg porcukor,
1
tojás, 2 tojássárgája,
2 dkg élesztő,
tejföl;
töltelék :
baracklekvár,
tej,
20 dkg dió,
20 dkg porcukor,
2 dkg kakaó,
rum.
Zserbószelet elkészítése:
A
lisztet a vajjal eldolgozzuk (ha margarint használunk, akkor még egy evőkanál
zsírt is tegyünk bele).
Hozzátesszük a porcukrot, a tojássárgákat, egy egész
tojást, a langyos tejben feloldott élesztőt és a tejfölt. Jól kidolgozzuk, és
három cipóra osztjuk.
A cipókból tepsi nagyságú lapokat nyújtunk.
A kinyújtott lapokat megkenjük baracklekvárral, majd egyenletesen rászórjuk a tölteléket.
Töltelék
a darált diót elkeverjük a porcukorral és a kakaóval. (A töltelék egyik felét
rászórjuk az első baracklekvárral megkent tésztalapra;
arra helyezzük a második tésztalapot; azt is baracklekvárral kenjük meg, mielőtt
ráhintjük a töltelék másik felét.)
Mindkét tésztalapot - miután a tölteléket
elosztottuk rajta - meglocsoljuk egy kevés rummal. A harmadik tésztalappal lefedjük,
és kb. egy órán át meleg helyen pihentetjük.
Előmelegített sütőben sütjük, közepes tűznél.
Mire a tészta kisül és kihűl, 6 dkg csokoládét egy kis vízzel és 4 dkg cukorral sűrűre főzünk, majd a tűzről levéve, rögtön elkeverjük 5 dkg vajjal, a tészta tetejére öntjük, és késsel egyenletesen elsimítjuk rajta.
A tepsiben hagyjuk a tésztát, és néhány óra múlva hosszúkás szeletekre vágjuk.