Sütőtök Cucurbita maxima Duch. var. ecoronata A., Cucurbitaceae.
Őshazája Dél- és
Közép-Amerika. Magyarországon már több évszázada foglalkoznak sütőtök termesztéssel.
Egyéves, egylaki, kölcsönösen termékenyülő zöldségnövény.
Gyökérzete a talaj felszínéhez közel helyezkedik el.
8-10 méteres, néha még hosszabb indákat nevelő, hosszabb tenyészidejű (160-170 nap) fajta.
Szárának keresztmetszete hengeres. Nagy, öt karéjos leveleinek felülete szőrözött.
Termése hosszúkás, gömb vagy lapított. Terméshúsának színe világossárgától narancsvörösig változik.
Magja vastag, fehér, barna v. szürke.
Olajtartalma 34-38%. Nálunk legnagyobb
mennyiségben sütve fogyasztják.
A húsából készített lisztet a cukrászipar használja fel.
Fő termesztő- tája Nagydobos és környéke.
Biológiai tulajdonságai (kivéve kisebb vízigényét), valamint a vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás a - spárgatökével egyezik meg.
Állandó helyre, 12-16 m2-es tenyészterületre,
április
20. és május 10. közötti időben vetik.
Egy kh területre 1,5-2 kg magot számítanak. Kelés után, amennyiben napos idő van, boronát húzatnak végig rajta, s csak ezután következik a lókapa a sorközök megmunkálására.
A növény körül (a fészkek körül) mindig kézikapával irtják a gyomot.
Négyzetes gépikapálását az indák hosszabb növekedéséig jól lehet végezni.
A varjú- és pocok-kár megelőzésére 180-380 g-os ezermagsúlyú magjából fészkenként gyakran több darabot is vetnek. Ebben az esetben egy-két növényre ritkítani kell.
Régebben főleg kisgazdaságokban gyakran kukorica köztesként termesztették (helytelenül).
A sütőtök termését kocsánnyal együtt dércsípés után szedik. Az indát a kocsány tövénél késsel levágják.
Leszedett termését a fagytól szalmával v. kukoricaszárral vastagon letakarva védik. Így még dec.-jan. hónapig is minden károsodás nélkül eltartható. Várható termés 200-250 q/kh. A nagydobosi sütőtök tájfajtát termesztik.