Magvetés. Hazánkban kevés magtermő korú cédrus fa van, azok magja sem 100%-ban csíraképes.
Ennek ellenére lehetőleg törekedjünk hazai gyűjtésű mag vetésére a jobban csírázó vagy esetleg olcsóbb importmag helyett.
A nálunk felnőtt 60-80 éves fák ugyanis már átvészeltek néhány szelektív hatású hideg magyar telet, így fagytűrésük (és feltehetőleg az utódaik fagytűrése is) jobb az átlagosnál. A mag begyűjtése és tárolása: a cédrusok, igazolva a mediterrán származást, késő ősszel virágoznak.
A cédrus tobozérése több mint 2 teljes évig tart.
A virágzást követő ősszel (azaz a 2. évben) a tobozok ugyan elérik végleges méretüket, de még szorosan zártak, zöldes színűek, és bennük a magvak éretlenek.
A tobozokat leszedni csak a rákövetkező, tehát a 3. évben, október folyamán szabad.
Az érett cédrus toboz barna színű és a széthullása megindult: pikkelyei ívesen meggörbültek, fellazultak, különösen a csúcsi részen.
Természetes viszonyok között tél folyamán azután a periodikus átázás-kiszáradás hatására a toboz fokozatosan szétesik. (A magvak a nyirkos avarba hullanak, és csírázásuk a hazájukban enyhe időben még a tél folyamán, nálunk általában csak késő tavasszal indul meg.)
A megszedett tobozokat legjobb száraz, hűvös helyen, egészben tárolni, magjuk így több évig is megtartja a csíraképességét (1 hl toboz kb. 4 kg magot tartalmaz).
A magvak kitisztítása: a tobozokat 48 órára vízbe áztatjuk, majd kissé megszikkasztva kézzel szétcsavarjuk (széjjelmorzsoljuk), és a magvakat a pikkelyekből kiválogatjuk.
A magvetés időpontja: április végén, hidegágyba vagy fűtetlen fólia alá. Kisebb mennyiségeket fűtött üvegházba, szaporítóládákba is vethetünk március végén.
Korábbi vetés semmiképp sem tanácsos, mivel a kora tavaszi fényszegény időszakban nagyobb a palántadőlés veszélye.
Vetés előtt a magvakat nem árt 24 órán át langyos vízben áztatni vagy 1-2 hétig hidegen elrétegezni.
A vetés sűrűsége: ha a csemetéket két évig tűzdelés nélkül egy helyben hagyjuk, 200-250 csíraképes mag/m2, a 2. évben tűzdelésre számítva pedig 1000-1500 mag/m2. A fiatal cédrus csemeték fagyérzékenyek, különösen 1-3 éves korukban.
Oltás üvegházban. így szaporítjuk a színváltozatokat és a különleges koronaformájúakat.
Az oltás időpontja szeptember-október vagy február és március eleje, a módja oldallapozás vagy oldalékezés.
Az alany legtöbbször a Cedrus atlantica cserépben előnevelt magcsemetéje. (A becserepezésre a 3-4 mm-es gyökérnyakvastagságú csemeték a legalkalmasabbak.)
E nemzetségből többnyire csak a Cedrus atlantica Libanoni cédrus és fajtáit, elsősorban a Cedrus a. Glauca -t termesztik Magyarországon.
A Cedrus libani és főleg a Cedrus deodara Himalájai cédrus fagyérzékenysége miatt nemigen jöhet számításba.
Mind az alapfajt, mind a fajtáit egyformán neveljük. Mivel fiatalon ezek is fagyérzékenyek, 4-5 éves korukig konténerben, védett helyen tartsuk, s télire takarjuk, hogy a gyökerük ne fagyjon át. Jó körülmények között erőteljesen növekednek.
A szebb forma és a jobb elágazódás végett a túl hosszú vezér és oldalhajtásokat június elején metsszük vissza, a vezérhajtást pedig karózzuk.
Gyökerük vékony, szerteágazó. Mérsékelten száraz, napos, védett helyen neveljük, hogy a hajtásai őszre beérjenek. Nedves talajon fokozottan fagyérzékeny.
Fiatal hajtásait, vesszőit a nyúl, őz, szarvas szívesen fogyasztja, ezért védelméről gondoskodjunk.