Borsfű, csombor vetőmag, Satureja hortensis
A csombor Erdélyben különösen kedvelt fűszernövény. Szára 30-50 cm magas, elágazó, virága fehér vagy rózsaszín. Ázsiából származik. Szára 30-50 cm magas, elágazó. Virága fehér vagy rózsaszín. Jó minőségű talajt igényel. Közepesen meleg igényes.
Csombor felhasználás: leveles, virágos hajtásait vágjuk júliusban és másodszorra szeptember végén. Húsokhoz, babhoz, hurkához, káposztához használható fűszerként. Erdélyben a borsikafüvet egy szál kaporral összekötve főzik bele a káposztába. Németországban babfűnek is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) felfúvó, puffasztó hatását. Ne főzzük sokáig és csak keveset használjunk belőle. Túladagolásakor a csípősségen túl a keserű íz dominál. Teája felfúvódás, bélhurut és köhögés ellen használható.
Borsfű csombor vetés: március-áprilisban, 30 cm-es sortávolságra, 1-1, 5 cm mélyen.
A magok kelése 18-20 °C hőmérséklet környékén várható.
Vetőmagszükséglet: 8-10 g/10 m2.
Botanikai név | Satureja hortensis |
---|---|
Megnevezés | Borsfű, csombor vetőmag |
Kategória | Fűszernövény vetőmag |
Megjegyzés | A tasak 1 g Borsfű, csombor vetőmagot tartalmaz |
Vetési idő | Márciusban vethető, Áprilisban vethető |
Ültetési tőtávolság | 30-40 cm |
Növény tulajdonságok | Illatos növények |