Érési idő: Augusztus vége - szeptember eleje
A Római mogyoró származása és elterjedése: Régi fajta Olaszországból származik, szelektálását Tamássy I. és Horn E. végezte (Kertészeti Egyetem). Idény és típus. Augusztus végén-szeptember elején érik. Gyümölcse és áruértéke. Zömmel kettesével hozza termését. Makkja nagy, gömbölyded, kissé lapított, 19 mm hosszú és 23 mm átlag szélességű. Kopácsa valamivel hosszabb, mint a makk. Áruértéke kiváló, az egyik legjobb fajta.
A római mogyoró bokra erős növekedésű, széles, kúp alakú. Tősarjképződésre fokozottan hajlamos.
Korán termőre fordul, rendszeresen és jól terem. Átlagosan 2 kg/bokor, száraz héjas termést hoz. Idegen megporzásra szorul. Kiváló áruértékű, piacos mogyoró fajta.
A Római mogyoró jó porzója a Cosford K. 2 mogyoró
Fajtatársítás
A hím és női virágok külön virágban, de ugyanazon növényen találhatók. A hím és női virágok nem egy időben nyílnak.
Egyes években nagyfokú (60–70%-os) terméshullás akkor is bekövetkezhet, ha tökéletes volt a megporzás. Éppen ezért biztonságosabb a megporzás 3-4, különböző időben virágzó pollenadó fajta ültetésével.
Ültetési sor és tőtávolsága: 5 * 4 méter
A frissen ültetett növényeket kora tavasszal 20 cm-re vágjuk vissza, hogy elágazzanak.
Tovább...