Rozmaring, Rosmarinus officinalis
Levelei leginkább a franciás és olasz ételek ízesítője.
Már az ókorban is nagyra becsült fűszer és gyógynövény. Többféle mártás, vadas és szárnyas sültek, de főleg zsíros húsételek, halételek, töltelékek kedvelt fűszere.
Különösen jó zsályával és hagymával együtt pácok, szószok és bárányhús ízesítésére, illatosítására.
Magassága 50-120 cm, szélessége 30-90 cm, ültetési tőtávolsága 50-60 cm
Mediterrán kertekbe, fűszerkertbe, gyógynövénykertbe ültethetjük vagy cserepes növényként is nevelhetjük.
Botanikai név | Rosmarinus officinalis |
---|---|
Megnevezés | Rozmaring |
Kategória | Fűszernövények, Gyógynövények, Ehető virágok |
Növény tulajdonságok | Örökzöld, Áttelelő lombú, Illatos növények, Szárazságtűrő, Mézelő növény |
Virágzási idő | Nyári virágok |
Virág szín | kékes-lila virág |
Növény magasság | Középmagas 50-80 cm |
Fényigény | Napot kedvelő |
Ültetési idő | Egész évben ültethető |
Ültetési tőtávolság | 40-60 cm |
A fűszernövény és gyógynövény fajtákat cserepes növényként forgalmazzuk.
A cserepes növények egész évben tavasztól késő őszig bármikor ültethetők.
Az edényes növények ültetésekor csak le kell venni az edényt a gyökérzetről és egy kicsit nagyobb ültetőgödörbe tenni, a földet visszatölteni és kis tányért készíteni az öntözővíznek. Ezután a jobb vízháztartás miatt mulcsot szórhatunk a felszínre, ezzel csökkentve a párologtatást.
A szerves trágyát, tápanyagot (mértékkel) inkább az ültetőgödör tetejére szórjuk, mert így nem károsíthatja közvetlenül a gyökérzetet és a tápanyag amúgy is lejut az öntözővízzel, csapadékkal. A növények ültethetjük fűszerkertbe, vagy kisebb edényekbe teraszra, ablakpárkányra téve. Kakukkfű, rozmaring, levendula, bazsalikom, zsálya, citromfű, menta fajták neveléséhez elégséges egy kb. 18-25 cm átmérőjű cserép. A cserepekbe jó minőségű földkeveréket vásároljunk és helyezzük napos, napos-félárnyékos helyre.
Cserepes fűszernövények gyógynövények ültetése
Ássunk egy lyukat ásóval, vagy kézi lapáttal, a mérete legalább kétszerese legyen a cserép méretének.
Óvatosan vegyük ki a növényt a cserépből. A cserepet lefelé fordítva finoman rázzuk meg, másik kezünket a cserép alá téve fogjuk meg a kicsúszó kis földlabdát. Ha a növény nem csúszik ki, akkor a cserép alját ütögessük meg erősebben és ismételjük meg a folyamatot. Soha ne próbáljuk felülről húzni a növényt, mert ez a halálához vezethet! (Ekkor megszakadhat a finom szálas gyökérzet.) Ha így sem sikerül, akkor használjunk ollót, felülről lefelé vágjuk át a cserepet.
Ezután helyezzük a kis földlabdát a lyukba úgy, hogy a földlabda felső része egyezzen a talaj felszínével. A földlabda alján lévő gyökerek, ha kuszák, körkörösen összefonódottak, akkor óvatosan próbáljuk szétbontani, széthúzni több irányba.
Ezután töltsük fel a lyukat részben a kiemelt kerti földdel, részben javítva a talaj szerkezetét zsákos virágfölddel keverve, - ha van kerti komposztunk, akkor abból is keverjünk egy keveset.
Szerves trágyát lehetőleg ne tegyünk a lyukba, csak akkor, ha az komposztált és teljesen érett, akkor is csak keveset! (Műtrágyát egyáltalán ne használjunk!)
Most a tömörítés kezdődhet: először gyengéden, majd öntözzük alaposan. A víz felszívódása után folytassuk a tömörítést alaposabban, majd újra öntözzünk. Soha ne hagyatkozzunk az esőre, ültetéskor legalább két alkalommal alaposan be kell öntözni minden növényt, még a szárazságtűrő növényeket is.