Gombás tekercs
- 2019-02-19 Csirkés ételek
GOMBÁS TEKERCSHozzávalók:
a tésztához:
20 dkg liszt,
egy diónyi vaj,
5 dl tej,
3 tojás, só;
a mártáshoz:
35
dkg gomba,
egy diónyi vaj,
1 kávéskanál
vöröshagyma,
só, bors,
1 evőkanál liszt,
1 dl tejföl,
egy csomó
petrezselyem.
A gombás tekercs készítése:
A lisztből a
vajjal és a tejjel besamelt főzünk, majd kihűtve, a tojások sárgáját, egy csipet
sót és a tojások kemény habbá vert fehérjét adjuk hozzá.
Kizsírozott, kilisztezett
tepsibe ujjnyi vastagon beleöntjük, mérsékelt tűznél megsütjük, akár a piskótatésztát,
de nem szárítjuk ki túlságosan.
Közben a gombát megtisztítjuk és fölszeleteljük,
a vajban vagy zsírban a reszelt vöröshagymával együtt megpároljuk, sóval, törött
borssal ízesítjük, és addig pároljuk, míg a saját levét el nem főtte.
Ekkor
a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, és finomra vágott petrezselyemmel hintjük
meg.
A kisült tésztát forró tálra borítjuk, rásimítjuk a sűrű gombamártást,
összetekerjük, és megöntözzük olvasztott vajjal.