Szilvás gombóc

  • Frissítve: 2023-09-02  

Fánk palacsinta lángos

SZILVÁS GOMBÓC, Hozzávalók:

1 kg burgonya,
30 dkg liszt,
3 dkg só,
75 dkg szilva,
15 dkg cukor,
fahéj,
8 dkg zsír,
15 dkg morzsa.
Szilvás gombóc elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük. Még forrón meghámozzuk, és burgonyanyomón áttörjük.
Összegyúrjuk a liszttel, egy kevés zsírral, sóval.
A tésztát meglisztezett deszkán kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk.
Akkora egyenletes négyzetalakokat vágunk ki belőle, hogy a szilvával megtöltve se túl kicsi, se túl nagy gombócok ne legyenek.
Csak magvaváló szilvát vegyünk, mossuk tisztára, magozzuk ki, és a mag helyébe egy kevés törött fahéjat és egy mokkakockát tegyünk. A tészta közepébe rakjuk.
Ezután a megtöltött tészta négy sarkát összefogjuk, jól összenyomkodjuk, és egyenletes gombócokat formálunk belőle.
A vizet felforraljuk, megsózzuk, a gombócokat belerakjuk és kifőzzük.
Főzés közben nagyon óvatosan keverjük meg, hogy a gombócok ne ragadjanak a fazék aljára.
Közben zsírt hevítünk, és a zsemlemorzsát aranysárgára pirítjuk benne.
A megfőtt és jól lecsurgatott gombócokat beleforgatjuk